Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

O δεκάλογος επιτυχίας του μάγειρα, από τον μοναχό Επιφάνιο Μυλοποταμινό

O δεκάλογος επιτυχίας του μάγειρα, από τον μοναχό Επιφάνιο Μυλοποταμινό




Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ.
1. Ευχήσου για την επιτυχία σου. Οι μοναχοί πριν ξεκινήσουν το μαγείρεμα, κάνουν τον σταυρό τους και μια μικρή ευχή για ευλογία. Μετά διάλεξε με ιδιαίτερη προσοχή τα υλικά. Προτίμησε να είναι αγνά, καθαρά και φρέσκα.
2. Εκτίμησε και δώσε ιδιαίτερη προσοχή στη φωτιά, μάθε να την χειρίζεσαι. Δίχως αυτήν δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε.
3. Προσπάθησε να ξεχωρίσεις και να αγαπήσεις υλικά που θα σου είναι απαραίτητα στο μαγείρεμα. Λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι κτλ.
4. Η σχέση σου με το νερό πρέπει να είναι η καλύτερη. Απλό αλλά ουσιαστικό. Χωρίς νερό δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε.
5. Μην ντρέπεσαι. Ρώτησε να μάθεις, διάβασε βιβλία με συνταγές, βάλε τη φαντασία σου σε πράξη, προσπάθησε.
6. Εκπαίδευσε τις αισθήσεις σου, τη γλώσσα, τον ουρανίσκο, τη μύτη και την όραση. Έτσι θα μπορείς να ξεχωρίζεις το γλυκό από το καυτερό, το ανάλατο από το αλμυρό, το πικρό από το ξινό κτλ.
7. Δώσε προσοχή στα χρώματα και τις γεύσεις. Ένας καλός συνδυασμός χρωμάτων και γεύσεων μας δίνει πόντους στο σερβίρισμα των πιάτων και στην παρουσίαση του τραπεζιού.
8. Τα εργαλεία μας, μαχαίρια, καθαριστήρια, κουτάλες, σουρωτήρια, κατσαρόλες, πρέπει να είναι καθαρά και το καθένα στη θέση του. Όλη η κουζίνα πρέπει να είναι καθαρή και έτοιμη για δράση, ανά πάσα στιγμή.
9. Μην φοβάσαι τα τυχόντα λάθη. Στηρίξου στην επιείκεια αυτών που σε αγαπούν και θα φάνε το φαγητό που έφτιαξες γι’ αυτούς.
10. Όσο περισσότερο αγαπάς και εκτιμάς τους γύρω σου, άλλο τόσο καλύτερο γίνεται το φαγητό που φτιάχνεις γι’ αυτούς.
Μοναχός Επιφάνιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου