Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ .

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
E-mail Εκτύπωση PDF
1Σαν σήμερα το 1990 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος επισκέφθηκε το Άγιο Όρος.
Σαν σήμερα λοιπόν  ο Μακαριστός Δημήτριος ξεκινά ταξίδι στο Άγιον Όρος, ένα ταξίδι προς το κέντρο του μοναχισμού, το οποίο αφήνει τα σημάδια του στην ιστορία.


Επισκέπτεται τα περισσότερα Μοναστήρια από κοντά για να τα ευλογήσει. Μετά την ακολουθία τον Εσπερινού, την πρώτη ημέρα της επισκέψεως στο Άγιον Όρος, εκμυστηρεύεται για πρώτη φορά σε όσους βρίσκονται στο ναό του Πρωτάτου και μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς του «Άξιον Εστι» λέει τα εξής:
«Άγιοι πατέρες, θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε, έχοντας την ευγενή καλοσύνη να φέρετε την Θαυματουργό εικόνα της Παναγίας στην Αθήνα, όταν επισκέφθηκα την Εκκλησία της Ελλάδος. Τη στιγμή που προσκυνούσα την εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό, γονάτισα μπροστά της και παρακάλεσα να με βοηθήσει να βρω τα χρήματα για να χτίσω το Πατριαρχικό κτίριο και το θαύμα έγινε. Το ίδιο βράδυ ήρθε ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος και μου είπε ότι η οικογένειά του ήταν πρόθυμη να αναλάβει όλα τα έξοδα για το κτίσιμο του μεγάρου». Η αληθινή πίστις του στον Χριστό και την Παναγία τον είχαν και πάλι βοηθήσει.

Υπενθυμίζεται τέλος πως με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου έχει καθιερωθεί η ημέρα του περιβάλλοντος. Γιά τον εορτασμό αυτό ορίζεται η πρώτη Σεπτεμβρίου, η ημέρα της Ινδίκτου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται και η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά. Την ημέρα αυτή καθιερώνεται να ψάλλεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό η ακολουθία του περιβάλλοντος, την οποία έγραψε ο υμνογράφος του Αγίου Όρους, μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου