Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Άγ.Μακάριος του Νόβγκοροντ ο Ρωμαίος(19 Ιανουαρίου)


Άγ.Μακάριος του Νόβγκοροντ ο Ρωμαίος(19 Ιανουαρίου)

Ο Άγ.Μακάριος του Νόβγκοροντ γεννήθηκε στη Ρώμη στα τέλη του 15ου αιώνα.Οι γονείς του ήταν εύποροι και του έδωσαν άριστη εκπαίδευση,μεγαλώνοντάς τον σύμφωνα με τις επιταγές της θρησκείας τους.
Προικισμένος με πολλά διανοητικά χαρίσματα,το μέλλον ανοιγόνταν μπροστά του λαμπρό.Οι πνευματικές του αναζητήσεις δεν ικανοποιούνταν από τη δυτική θεολογία.Έτσι έφτασε στο μακρινό Νόβγκοροντ.Οι υπέροχες μονές και η αυστηρή μοναχική ζωή τον εντυπωσίασαν βαθιά.
Τον δέχθηκε ως δόκιμο στο Σβίρ ο Άγ.Αλέξανδρος του Σβίρ.Μετά από κάποια χρόνια αποτραβήχθηκε σ'έναν βάλτο κοντά στον ποταμό Leznov.Εδώ έζησε εν αγρυπνία,σκληρή νηστεία και αδιάκοπη προσευχή.
Μιά νύχτα όπου ο καιρός ήταν πολύ ασχημος χτύπησαν την πόρτα της καλύβας του κάποιοι κυνηγοί που είχαν χαθεί.Ο γέροντας τους υποδέχθηκε με πολλή αγάπη.Έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ταπεινότητά του και το πρόσωπό του, το οποίο έλαμπε.Του είπαν ότι χάρη στις προσευχές του βρήκαν το κελί του,εκει ανάμεσα στους βάλτους,αλλιώς θα είχαν χαθεί μέσα σ'αυτόν το αφιλόξενο τόπο.
Από τότε χιλιάδες άνθρωποι τον επισκεπτόνταν στους ερημους αυτούς βάλτους για να λάβουν παρηγοριά και θεραπεία ψυχής και σώματος.Τόσο πολύ τον αγαπούσαν που σιγά-σιγά άρχιζαν να χτίζουν κελάκια γύρω από το καλυβάκι του.Έτσι τέθηκαν τα θεμέλια για να χτιστεί γύρω στο 1540 η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Νόβγκοροντ
Ο Άγ.Μακάριος του Νόβγκοροντ ο Ρωμαίος εκοιμήθη το 1560.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου