Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Γέροντας Εφραίμ: Είμαι φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ερήμου



Γράφει ο Γιάννης Συνοδινός


Στο ΄Αγιο ΄Ορος υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι του Θεού. Οι μοναχοί του Αγίου ΄Ορους βιώνουν τον Θεό. Σήμερα δεν υπάρχουν άνθρωποι που να εμπνέουν. Μονάχα αυτός που αγάπησε τον Χριστό μπορεί να εμπνεύσει.
Αυτές ήταν μερικές μονάχα από τις επισημάνσεις του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Γέροντα Εφραίμ , Ηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου ΄Ορους στην ομιλία του με θέμα: « Το ΄Αγιον ΄Ορος ως εμπειρία ζωής» στο κατάμεστο από επισήμους, πολιτικούς, ιερωμένους, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και απλούς πολίτες στο Ανοικτό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη Μακεδονίτισσα.

«Κάθε χρόνο απαντούμε σε [i]δεκάδες χιλιάδες επιστολές που λαμβάνουμε στο Άγιο Όρος   από την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο Γέροντας Εφραίμ, επισημαίνοντας πως η Μονή της οποίας είναι Ηγούμενος,   τα 30 τελευταία χρόνια έχει εγκαθιδρύσει παράδοση επαφών με ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο. Τόνισε πως ο ίδιος είναι «φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ερήμου». Μίλησε για όλους αυτούς που σπεύδουν στο Άγιο ΄Ορος για να βρουν πνευματική λύτρωση, αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση και για την έλλειψη στην εποχή μας ανθρώπων που μπορούν να εμπνεύσουν. Τόνισε την ανάγκη για πίστη στο Θεό , την αγάπη του Θεού ,το Άγιο Πνεύμα, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στον ΄Αγιο Παϊσιο και τα όσα πρέσβευε και δίδασκε. Μίλησε για την ανάγκη για εμπειρίες, για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ενώ όπως υπέδειξε, «είμαστε στην Εκκλησία για να βιώσουμε τον Θεό. Αυτός που δεν έχει ανθρώπινη παρηγοριά, έχει τη θεϊκή παρηγοριά». Ο Γέροντας Εφραίμ, επισήμανε πως οι άνθρωποι του Αγίου ΄Ορους θυσιάζονται και ταπεινώνονται για τους συνανθρώπους τους, προσθέτοντας πως ο μοναχισμός διεξάγει τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, «σήμερα οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια, η προσφορά του μοναχισμού είναι προσφορά προς την Οικουμένη, πραγματικός μοναχός είναι αυτός που προσεύχεται υπέρ της Οικουμένης. Κατέληξε λέγοντας πως, « οι άνθρωποι ξεχνούν να επικοινωνήσουν με τον Θεό».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθηγητής Χρίστος Οικονόμου, αναφέρθηκε στην ακαδημαϊκή ελευθερία του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού και όλων των Ακαδημαϊκών Μονάδων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά   στη τελευταία δοκιμασία του Εφραίμ, η οποία όπως τόνισε δεν τον λύγισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου