Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Οι μετάνοιες πάνω στα χιόνια και η ευχή "Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησον με"

Οι μετάνοιες πάνω στα χιόνια και η ευχή "Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησον με"

Ο γερο Τρύφων που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο χιλιανδαρινό Κελλί Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις Καρυές, γνωστό ως "Πατερίτσα", επισκέφθηκε κάποτε τον παπα Τύχωνα στο κελλί του στην Καλιάγρα. Ήταν χειμωνας και ήθελε να τον συμβουλευθεί για κάποιο πνευματικό ζήτημα. Όταν πλησίασε στο Κελλί, βρήκε τον παπα Τύχωνα έξω πάνω στα χιόνια, ντυμένο πολύ ελαφρά μέσα στο τσουχτερό χειμωνιάτικο κρύο να κάνει μετάνοιες. Μόλις ο π. Τρύφων τον είδε να ταλαιπωρείται απο το πολύ κρύο και να πέφτει μέσα στα χιόνια, τον λυπήθηκε επειδή ήταν ήδη και σε μεγάλη ηλικία, και του λέει: "Γέροντα, δεν κρυώνεις;" Και τότε ο παπα Τύχων με παιδική απλότητα και δείχνοντας του το κομποσχοίνι που κρατούσε του απαντά: "Γκόσποντι Ιησού Χριστέ, παμίλουι νάς!". Δηλαδή λέγοντας την ευχή δεν αισθανόταν καθόλου το κρύο, αλλά αντίθετα ζεσταινόταν καρδιακά και σωματικά. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στον π. Τρύφωνα και το έλεγε με θαυμασμό σε όλη του τη ζωή.
Αφού μπήκαν στο κελλί και μίλησαν, ο παπα Τύχων είπε στον π. Τρύφωνα οτι όταν φθάσει 93 ετών θα κοιμηθεί. Η πρόρρηση αυτή δεν ικανοποίησε τον π. Τρύφωνα γιατί δεν πίστευε οτι έτσι θα γινόταν και οτι θα ζούσε τόσα πολλά χρόνια.
Όμως η ρήση του παπα-Τύχωνα τον συνόδευε πάντοτε. Μάλιστα όταν πέρασε την ηλικία των 92 ετών και είχε μπει στα 93 ο γερο Τρύφων επειδη φοβόταν μήπως επαληθευτεί η προφητεία έλεγε πάντα σε όσους τον ρωτούσαν οτι είναι 92 ετών! Αυτό προκαλούσε την απορία του υποτακτικού του, που αστειευόμενος του έλεγε: "Γέροντα ανέβα λίγο πιο πάνω!" Πραγματικά η προφητεία επαληθεύτηκε το έτος 2002, όταν ο γερο-Τρύφων εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 93 ετών.

(Απόσπασμα απο το βιβλίο "Οι αναμνήσεις μου από τον παπα Τύχωνα" του Ιερομονάχου Αγαθαγγέλου (Καλαφάτη). Εκδόσεις Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου