Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Άγιος ιερομάρτυρας Κρονίδης,ηγούμενος της Λαύρας του Αγίου Σεργίου(+27 Νοεμβρίου 1937)

O νέος  Ιερομάρτυρας π.Kρονίδης (κατά  κόσμο Κωνσταντίν Πέτροβιτς Λιουμπίμοφ) γεννήθηκε το 1859 στο χωριό Λέβκιεβο κοντά στην  Μόσχα. Το 1915 ο Αρχιμανδρίτης π. Κρονίδης διορίστηκε  ηγούμενος στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ και έμεινε σε αυτή τη θέση  μέχρι το 1920, όταν το μοναστήρι έκλεισε  από τους Μπολσεβίκους. 
Ο γέροντας Κρονίδης στην συνέχεια και για δεκαεπτά χρόνια έζησε στο Ζαγκόρσκ(Σεργκέεβ Πόσαντ)η πόλη που περιτριγυρίζει την Λαύρα.Εξακολουθούσε να είναι ηγούμενος και να καθοδηγεί μυστικά την μοναστική αδελφότητα που είχε σκορπίσει στην πόλη.
 Πολλοί πιστοί-από όλα τα κοινωνικά στρώματα-σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς βρήκαν παρηγοριά,ενίσχυση  και αγάπη στον γέροντα Κρονίδη.
 Από την στιγμή της συλλήψεώς του,τον Νοέμβριο του 1937,έμεινε τυφλός.
 Άγ.Κρονίδης με τον γέροντα Μακάριο και τον Άγ.Αλέξιο από την Σκήτη του Ζωσιμά

Δικάστηκαν μαζί του δεκαπέντε άτομα από τους οποίους οι δέκα ήταν μοναχοί στην Λαύρα.Οι έντεκα απο αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο και οι τέσσερις-μεταξύ τους και ο π.Κρονίδης-σε καταναγκαστικά έργα.
 Ομολογώντας ότι είναι εκ φύσεως φιλομοναρχικός και απαντώντας ότι η σοβιετική εξουσία εστάλη από τον Θεό ως μία δοκιμασία εκτελέστηκε στο Μπούτοβο και θάφτηκε σε ομαδικό τάφο.
Η μνήμη του τιμάται στις 27 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου