Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας εγκατέλειψε μόνη της τη Μονή Βατοπαιδίου


Πριν από τρεις αιώνες, ανάμεσα στις ιερές εικόνες στο καθολικό της Μονής του Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος, ήταν και αυτή της Παναγίας της Οδηγήτριας.
Μια εικόνα, η «γέννηση» της οποίας χάνεται στα βάθη της αγιορείτικης ιστορίας, η οποία όμως της έχει κρατήσει περίοπτη θέση στις σελίδες της, εξαιτίας ενός ξεχωριστού γεγονότος.
Ένα βράδυ του 1730, ο μοναχός που είχε αναλάβει τη φύλαξη του καθολικού της Μονής του Βατοπαιδίου, αντιλήφθηκε έντρομος πως η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας έλειπε από τη θέση της. Όπως ήταν φυσικό, αυτό το γεγονός προκάλεσε τεράστια αναστάτωση.
Όλοι έψαχναν να βρουν την ιερή εικόνα της Παναγίας. Τελικά βρέθηκε στο καθολικό της Μονής Ξενοφώντος. Κανείς δεν κατάλαβε τότε το πώς και το γιατί μεταφέρθηκε η εικόνα από το ένα μοναστήρι στο άλλο χωρίς μάλιστα να γίνει αντιληπτό το παραμικρό.
Η εικόνα επέστρεψε στο Βατοπαίδι όπου σύμφωνα με την ιστορία ο Ναός κλειδώθηκε για να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό. Όταν όμως ο Ναός άνοιξε ξανά τις πύλες του, η εικόνα δεν ήταν ξανά στη θέση της.
Το πιο παράδοξο ήταν πως βρέθηκε στο ίδιο σημείο όπου μεταφέρθηκε και την πρώτη φορά, στη Μονή Ξενοφώντος.

Οι μοναχοί σίγουροι πλέον πως δεν είχαν να κάνουν με μια ανθρώπινη ενέργεια αλλά με μια παρέμβαση της ίδιας της Παναγίας, αποδέχθηκαν την επιθυμία Της και η εικόνα παρέμεινε στη Μονή Ξενοφώντος.
Από τότε πέρασαν κοντά τρεις αιώνες. 283 χρόνια και η εικόνα παρέμενε σταθερή στη θέση της. Μέχρι σήμερα όπου οι μοναχοί της Μονής Ξενοφώντος με επικεφαλής τον Ηγούμενο τους Αρχιμανδρίτη Αλέξιο, επιστρέφουν για πρώτη φορά την εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι απ’ όπου ξεκίνησε.
Οι Βατοπαιδινοί μοναχοί για πρώτη φορά ζήτησαν την παρουσία της εικόνας, στους φετινούς εορτασμούς των Βατοπαιδινών Αγίων.
Μετά το τέλος των εορτασμών, η εικόνα θα επιστρέψει ξανά στην Μονή Ξενοφώντος. Άλλωστε κανείς από τους αγιορείτες μοναχούς δεν θα μπορούσε να πάει «κόντρα» σε ένα θέλημα της ίδιας της Παναγίας που το έδειξε με τον πιο σαφή τρόπο.
Στο Άγιον Όρος γι αυτή τη μοναδική ιστορική συγκυρία, βρίσκεται από το πρωί ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου