Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

"ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ"

  

"ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ"

1Αίτημα προστασίας των θησαυρών του Αγίου Όρους προς τον Αντώνη Σαμαρά κατέθεσαν σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελλάδα αύριο" οι Αγιορείτες πατέρες.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο "Φοβούνται γερμανικό πλιάτσικο οι Αγιορείτες πατέρες" αναφέρεται μεταξύ άλλων πως κατά την πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας των μοναχών με τον πρωθυπουργό  διατυπώθηκε αίτημα προστασίας εκατοντάδων ανεκτίμητων ιερών κειμηλιών, αίτημα που μέχρι σήμερα είχε μείνει μυστικό.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για φόβο των μοναχών για "γερμανική εισβολή" στην περιουσία των 20 μονών και μιλά για ακίνητη περιουσία της τάξης των 120.000 στρεμμάτων που φέρνουν έσοδα στη μονή.

Κάνοντας και μια ιστορική αναδρομή το ρεπορτάζ αναφέρει πως τα εκατοντάδες ανεκτίμητα ιερά κειμήλια είχαν καταγραφεί και φωτογραφηθεί από ανθρώπους του ναζιστικού Βερολίνου τον Ιούνιο του 1941, ενώ υπήρχαν από τότε σχ΄δια λεηλασίας τους τα οποία απευφεύχθησαν λόγω της τροπής του πολέμου.

Το ρεπορτάζ μάλιστα αναφέρει ιστορικές λεπτομέρειες λέγοντας πως τον Ιούνιο του 1941 έφτασε στο Αγιον Όρος ο βυζαντινολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου και γνωστός φιλοναζιστής Δρ Φραντσ Ντέλγκερ συνοδευόμενος από ομάδα ειδικών επιστημόνων και τεχνικών.

Στην ομάδα αυτή ήταν και ο καθηγητής Μ. Σιώτης (ως ξεναγός) και ο διερμηνέας Ε. Τσιγκιρίτης. Οπως αναφέρει ο καθηγητής Σιώτης στο ημερολόγιό του "στην πραγματικότητα η επιχείρηση είχε οργανωθεί από τη Γερμανική υπηρεσία Einsatzstab Reinchsleiter Rosemberg που το φθινόπωρο του 1943 επιχείρησε μάλιστα να απαγάγει τους θησυαρούς του Αγίου Όρους και ανέθεσε αυτήν την επιχείρηση στο παράρτημά της στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου