Άγιος Κλήμης, Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος (+27 Ιουλίου 916)
Γράφει ο Αρχιμ. Πορφύριος, Ηγούμενος της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας | Romfea.gr
Όταν σταμάτησε η φρίκη της Εικονομαχίας, με την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων, την νίκη της Ορθοδοξίας, η Ανατολική Ρώμη, η Βασιλεύουσα, ζη μία έκπαγλη ανάπτυξη, μία έκρηξη, του Μοναχισμού.
Την περίοδο αυτήν νέα Μοναστήρια δημιουργήθηκαν και τα παλαιά ανασυστήθηκαν γιά την συνέχιση της λατρείας του Θεού.
Αυτήν την εποχή πρέπει να ανασυστήθηκε και η ιερή μάνδρα του Τιμίου Προδρόμου, στα βόρεια παρόχθια των Πιερίων, στην νότια κοίτη του ιερού ποταμού Αλιάκμονα.
Ως αρχαιότερος γνωστός άγιος, που, όπως ομολογεί ο ίδιος, έλαβε την μοναχική κουρά στο ιερό αυτό καθίδρυμα, θεωρείται ο Άγιος Κλήμης, κατοπινός Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος.
Με την επικράτηση της ειρήνης στην αυτοκρατορία, δύο πελώρια προβλήματα έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Ο αφελληνισμός της Ελλαδικής Χερσονήσου αλλά και ο επανευαγγελισμός του Χριστιανισμού.
Η κάθοδος των σλαβικών φύλων μέχρι την Πελοπόννησο προξένησε τεράστια προβλήματα.
Και αυτά τα προβλήματα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουν οι Μακεδόνες αυτοκράτορες.
Άριστος συνεργός στο έργο αυτό της ανακαινίσεως του λαού αναδείχθηκε ο Μέγας Φώτιος, που, παρόλες τις βασιλικές εις βάρος του αδικίες, έδρασε ρηξικέλευθα και σωστικά.
Άτυπα, αλλά οργανωμένα, δημιούργησε μία ομάδα, που αποτελούνταν από εξέχοντες νόες της Βασιλεύουσας, κυρίως καταγόμενους από την συμβασιλεύουσα πόλη Θεσσαλονίκη.
Αυτοί οι σοφοί και άγιοι άνδρες, Φωτισταί των Βαλκανίων ή της Μεσευρώπης από εμάς αποκαλούμενοι, αναδείχθηκαν Ισαπόστολοι στο έργο του επανευαγγελισμού του ελλαδικού χώρου και του ευαγγελισμού των νέων κατοίκων της Μεσευρώπης, των Σλαυικών Φύλων.
Δεκάδα, μαζί με τον Μέγα Φώτιο, Κύριλλος και Μεθόδιος, Συμεών και Θεόδωρος, Ναούμ, Γοράσδος, Αγγελάριος, Σάββας.
Και ο Μέγας Κλήμης, εορτάζονται στην Μονή μας, με την ευλογία του πατρός ημών και επιχωρίου Μητροπολίτου μας Κυρίου κ. Παντελεήμονος, ως Φωτισταί των Βαλκανίων, κατά το Σάββατο, μετά τις 6 Φεβρουαρίου, την εορτή του Αγίου Φωτίου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, με δική τους εικόνα σε προσκυνητάρι, και Ακολουθία.
Πρωτοστατούν οι Θεσσαλονικείς αυτάδελφοι Κωνσταντίνος ο Φιλόσοφος και ο Μιχαήλ, οι γνωστοί ως Κύριλλος Μοναχός και Μεθόδιος, ηγούμενος Μονής του Ολύμπου στην Βιθυνία.
Μέγας μαθητής αυτών, Ημαθιώτης την καταγωγή, είναι ο περίφημος Κλήμης.
Και σήμερα, 23 Νοεμβρίου 2013, εορτάζουμε και πάλι την πάνδημη μνήμη του.
Αφορμή γιά αυτήν την μικροπανήγυρη της Ιεράς και περιπύστου Μονής μας αποτελεί ο ατίμητος θησαυρός μας, η πάντιμη και χαριτόβρυτη κάρα του Αγίου Κλήμεντος.
Πέρα από την Αχρίδα, με το κτιτορικό του μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος στον λόφο Πλαόσνικ, όπου θησαυρίζονται και ελάχιστα μέρη του τιμίου λειψάνου του Αγίου, μέσα στον τάφο του, η περιοχή της Ημαθίας κατέχει τα δευτερεία στην τιμή προς αυτόν.
Και φυσικά, η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου εγκαυχάται γιά την θησαύριση της αγίας κάρας του Αγίου Κλήμεντος.
Από το 2012, η εορτή καθιερώνεται στις 23 Νοεμβρίου, ενώ η παλαιότερη αδελφότητα συνήθιζε να επιτελεί ιερή αγρυπνία κατά την Παρασκευή προς Σάββατο, μετά την θεομητορική εοτή των Εισοδίων.
Από τον Βελβεντό Κοζάνης μέχρι τον Λουτρό Ημαθίας, και από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Κοζάνης μέχρι τις εκκλησίες της Νάουσας, η μορφή του Αγίου Κλήμεντος διασώζεται είτε σε επιτοίχιες είτε σε φορητές ιερές εικόνες.
Τα χωριά ειδικώς των Πιερίων υποδέχονται κάθε χρόνο, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, πριν και μετά, την χαριτόβρυτη αγία κάρα με τιμές επισκόπου.
Οι ιάσεις και οι θεραπείες που επιτελεί ο άγιος σε ανθρώπους, βοσκήματα και υποζύγια, μαρτυρούνται από τους εντοπίους κατοίκους.
Οι οικίες τους καθαγιάζονται από την ημερονύκτια φιλοξενία της αγίας κάρας.
Και εμείς, η μάνδρα του ερημοπολίτη Ιωάννη, του μείζονος εν γεννητοίς γυναικός, καυχόμαστε και ενθουσιούμε και πανηγυρίζουμε, και σήμερα και καθ’ ημέραν, δίπλα στον φιλόστοργο πατέρα μας, τον Άγιο Κλήμη.
Οι βόρειοι ομόδοξοι αδελφοί μας εν Χριστώ προσπελάζουν με φόβον πολύν και γονατιστοί γιά να ασπαστούν το πάντιμο και μυροβρύον την μοσχοβολιά του Αγίου Πνεύματος άγιο λείψανο, μαζί με μέρος της τιμίας δεξιάς του Αγίου Προδρόμου και τα άλλα τιμία λειψάνα των αγίων μας.
Ο σεπτός ποιμενάρχης μας κατ’ ἔτος τιμά τον Άγιο Κλήμη με την παρουσία και την Θεία Λειτουργία που ιερουργεί.
Οι ευσεβείς Βερροιείς και οι περατεινοί χωρικοί προσέρχονται στην πανήγυρη αυτήν.
Έτσι λοιπόν και εφέτος, σε λίγο, αναμένουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κύριο κ. Παντελεήμονα, τον Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, γιά να εορτάσουμε και εφέτος την πάντιμον μνήμην αυτού, κυκλούντες την πάντιμον κάραν του.
Ταις αυτού αγίαις πρεσβείες, ο Θεός, ελέησον ημάς. Αμήν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου