«Η νηστεία είναι συνδυασμένη με την προσευχή και η εγκράτεια με την ελεημοσύνη. Η νηστεία δεν έχει σχέση με τη δίαιτα, αλλά είναι η μόνη εκούσια προσφορά των ανθρώπων στον Θεό», υπογραμμίζει ο μακαριστός γέροντας Μωυσής ο Αγιορείτης.
Ο λόγιος μοναχός συμπληρώνει: «Η σαρακοστή είναι μια σημαντική ευκαιρία που μας δίνει η Εκκλησία για να προετοιμαστούμε για τη μεγάλη εορτή του Πάσχα. Ευχόμεθα να μην περάσει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία αυτή που δίνεται για τον καθένα μας».
«Τη Σαρακοστή συχνά συμβαίνουν πειρασμοί, δοκιμασίες, σκάνδαλα και πτώσεις. Είναι για να μας ωριμάσουν περισσότερο, να μας ισορροπήσουν και να μας φρονηματίσουν. Η ζωή των Χριστιανών, ας μην το λησμονάμε ποτέ, είναι σταυρική.
Δίχως σταύρωση δεν έρχεται ανάσταση. Η Σαρακοστή είναι μια ωραία και καλή προετοιμασία, ένας διάδρομος ημίφωτος, που οδηγεί σε φωτεινό σαλόνι. Τα πόδια της Σαρακοστής είναι η προσευχή και η νηστεία. Προσευχή και νηστεία, δίχως ταπείνωση και αγάπη, δεν έχουν κανέναν καρπό. Νηστεία και προσευχή θέλουν να μετριάσουν τον πολύ εγωισμό μας», τονίζει ο Αγιορείτης μοναχός.