Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Οντολογική πρόταση ή νοσηρή θρησκευτικότητα; Συντάκτης Γεώργιος Αραμπατζόγλου



    Κατήχηση Θρησκευτικότητα Φαρισαϊσμός Πατερική Παράδοση Οντολογία Ελευθερία
Είναι γεγονός πως μερικοί από μας, έχουμε ακούσει ή ζήσει περιπτώσεις νοσηρών θρησκευτικών καταστάσεων, ακόμη και μέσα στα κατηχητικά σχολεία, κυρίως στο παρελθόν. Δηλαδή επιφανειακή ευσέβεια φαρισαϊκού τύπου, νομικισμός και απαγορεύσεις.

Σειρά εντολών και μέσα από την τήρηση αυτών, ένας πόθος για μια αυτοδικαίωση ως σεσωσμένοι εδώ και τώρα.

Πίστη με μορφή συναλλαγής και επιτακτικός έλεγχος αν τηρήθηκαν τα θρησκευτικά μας καθήκοντα.

Κρούσματα ακόμη και φονταμενταλισμού στα ίδια τα παιδιά.

Προφητολαγνεία για το αν ήρθε ο αντίχριστος ως κεντρικό ζήτημα ζωής και ακόμη ερωτήματα αν ορισμένα παιχνίδια ή συσκευές, έχουν μέσα το διάβολο (υπήρξαν σχετικές ερωτήσεις από παιδιά για όλα τα προαναφερώμενα, γι αυτό και οι προβληματισμοί για το θέμα).

Και όλα αυτά βεβαίως προκαλούν δυσφορία, όμως είναι μια πραγματικότητα.

Η προσέγγιση είναι σε λανθασμένη βάση και επικεντρώνεται, όχι στο πνευματικό μέρος όπως θα έπρεπε, αλλά στην ανθρώπινη περιέργεια. Αυτές οι νοσηρές καταστάσεις θρησκευτικότητας έχουν ως αποτέλεσμα, η ζωντανή πίστη και σχέση μετά του Χριστού, να μετατρέπεται σε μια ιδεολογία.

Και είναι σαφές, ότι στην ιδεολογία αδρανοποιείται ή καταργείται η πραγματική αγαπητική σχέση και ενεργοποιείται το εγωϊστικό πείσμα ν΄αλλάξω τον άλλον, κάτι που αγγίζει τα όρια της μισανθρωπίας.

Κουραστήκαμε πια με τις αμετακίνητες βεβαιότητες των θρησκόληπτων, που νομίζουν ότι θα ανοίξουν το κεφάλι του άλλου, να τοποθετήσουν μέσα πίστη, ως ζηλωτές :

«ου κατ’επίγνωσιν» (Ζήλον Θεού έχουσιν, αλλ' ου κατ' επίγνωσιν) (Ρωμ. ι', 2.)

Αυτό μπορεί να γίνεται ποτέ από αγάπη, ή από πάθος για μισθαποδοσία;

Απο τη στιγμή που μπαίνουμε στη διαδικασία, να βλέπουμε μόνο τον παράδεισο και όχι το Χριστό είμαστε άρρωστοι. Πότε θα κατανοήσουμε ότι η Βασιλεία των ουρανών χαρίζεται από το Χριστό και δεν κερδίζεται, όπως ακούμε συνεχώς; Είναι προσφορά αγάπης η οποία δίδεται δωρεάν και προκλητικά και εξαρτάται από την δική μας συγκατάθεση και δεκτικότητα, και φυσικά η άρνηση είναι το σκοτάδι και η απομόνωση.

Είναι γεγονός πως οτιδήποτε περιέχει συναλλαγή, το παιδί από ένα σημείο και μετά, θα το αποβάλει και καλά θα κάνει.

Το ζήτημα είναι, ποιά θα είναι η συνέχεια του παιδιού μετά από αυτό, έχοντας μια ψευδή εικόνα της Εκκλησίας, μόνο και μόνο επειδή έτσι του την παρουσίασαν.

Το επίπλαστο στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται αντιληπτό.

Η πρόταση του Χριστού είναι η όντως ζωή και η κατά χάριν θέωση μέσα από την ένωση μαζί του, η οποία δεν επιβάλλεται αντίθετα δίδεται και προσφέρεται σε όλους μας.

Σε αντιδιαστολή με τις θρησκευτικές τακτικές, που επιβάλουν συνεχώς απαγορεύσεις με επιμονή. Συνταγές σωτηρίας, εξωτερικά πρέπει και τήρηση εντολών χωρίς οντολογία σχέσης και επιθυμίας.

Τι ΔΕΝ θα φορέσεις, που ΔΕΝ θα πας, τι ΔΕΝ θα κάνεις. Για ελευθερία ούτε λόγος καλουπώνουμε την επιθυμία του ανθρώπου σε συνταγές αντί να την διαπαιδαγωγήσουμε εν Χριστώ και να τις δώσουμε την πρόσκληση για την κατά χάριν Θέωση που είναι προορισμένη μέσα από την προσωπική σχέση με τον ίδιο τον Θεό μέσα από τα μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κι αυτά έχουν ως συνέπεια, την κατάργηση της ελευθερίας του ανθρώπου.

Και δεν ενοούμε φυσικά ότι θα πηγαίναμε ποτέ στην Θεία Λειτουργία με τα χειρότερα ρούχα, αλλα όπως και σε μια δεξίωση αν πηγαίναμε, θα βάζαμε τα καλύτερα.

Αυτό που καυτηριάζουμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα, είναι η υπερβολή του ευσεβισμού, με συγκεκριμένο τρόπο ντυσίματος, που συναντάμε πολλές φορές στους αιρετικούς και στους ανθρώπους που βρίσκονται στην πλάνη του θρησκευτικού ναρκισσισμού.

Το ερώτημα που μπορεί να τεθεί, είναι το εξής:

Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά, με την Ορθόδοξη πατερική διδασκαλία και το μήνυμα του ευαγγελίου; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Απολύτως καμία.

Είναι απίστευτο το γεγονός όλων αυτών των καταστάσεων. Αυτά που δεν επιβάλει ποτέ ο Θεός στον άνθρωπο,  να τα επιβάλουν κάποιοι θρησκευτικοί άνθρωποι στους συνανθρώπους τους. Μόνος του ο πιστός, μέσα απ τη σχέση του με το Χριστό θα καταλάβει τι έχει ανάγκη και τι θα αποβάλει. Η σχέση με τον αγαπημένο σε αλλάζει και όχι κάποιες ταμπέλες. Οι εντολές είναι σημεία συνάντησης Θεού και ανθρώπου αλλά προϋποθέτουν επιθυμία άνοιγμα της καρδιάς και ταπείνωση ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να μπεί στην σχέση οντολογικά και όχι υποκριτικά.

Και είναι δεδομένο, ότι πρέπει να διαγνώσουμε τα νοσήματα για να μπορούμε να τα θεραπεύσουμε, όσο κι αν αυτό δεν είναι ευχάριστο.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε ευχάριστα κείμενα για να γεμίζουμε τα έντυπα, όμως έτσι χάνεται η ουσία και ο ρόλος που έχουμε ως κατηχητές. Το ζητούμενο είναι να βλέπεις τα προβλήματα, όμως πάντοτε στο βάθος να δείχνεις και την πραγματική ελπίδα, που είναι ο Θεός.Χωρίς μιζέρια και με αγαπητική διάθεση και πόνο για τα παιδιά μας, που δοκιμάζονται καθημερινά.

Η νόσος σε πρώιμο στάδιο είναι πιο εύκολο να θεραπευθεί. Δηλαδή όσο τα παιδιά είναι μικρά. Η απρόσωπη τυπολατρία του νομικισμού και της αυτοδικαίωσης, είναι καιρός να απομονωθεί, όπως και οτιδήποτε περιέχει φανατισμό,  επιφανειακή ευσέβεια κ.λ.π.

Μόνο έτσι θα επιστρέψουν τα παιδιά μας, στους κόλπους της Εκκλησίας.

Με την αληθινή εικόνα και προοπτική, που δυστυχώς δεν τους έχει δωθεί και αυτό είναι ολοφάνερο. Οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδόξου Eκκλησίας, μπορούν να μας βοηθήσουν σ΄αυτή την προσπάθεια, αρκεί να τους μελετάμε.

Ας προβληματιστούμε γόνιμα για τις λύσεις που υπάρχουν, αρκεί να έχουμε διάθεση να τις βρούμε,  μένοντας μακριά από θρησκευτικούς φαρισαϊσμούς.

Θα προτιμούσαμε αυτές τις νοσηρές καταστάσεις, ή το νέο οντολογικό ορίζοντα που δείχνει ο Χριστιανισμός, ως πρόταση ζωής;          

Επομένως ο δρόμος της σωτηρίας, είναι η πορεία προς τη Θέωση.

Αυτό πραγματώνεται, μέσα στην αγκαλιά της Εκκλησίας του Χριστού.

Ας κατηχηθούμε λοιπόν σωστά, για να μπορούμε να κατηχήσουμε.

Ένας υπέροχος ερωτικός δρόμος Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής


Υπάρχουν τόσα πολλά θαυμαστά σημεία στο χώρο της ορθοδοξίας που γίνεται ολοφάνερο ότι ο θεός την προστατεύει, γι αυτό άλλωστε αντέχει και θα αντέξει στις ύπουλες επιθέσεις των εχθρών της έως συντέλειας του κόσμου.
Μακάριος είναι αυτός που την ασπάζεται διότι κερδίζει κάτι που είναι σημαντικό σ'αυτόν τον μάταιο και ψεύτικο κόσμο. Την αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή τον ελευθερώνει και του δείχνει τον δρόμο προς Αυτόν...
Μερικά μικρά ή μεγάλα θαυμαστά σημεία όπως θέλετε πέστε τα παραθέτουμε πιο κάτω.
  1. Ξέρετε ότι με το βασιλικό και τα Σταυρολούλουδα που παίρνουμε από την Εκκλησία την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού , μπορούμε να πιάνουμε μαγιά, γιατί φουσκώνει το ζυμάρι θαυμάσια και έτσι μπορούμε να κάνουμε λειτουργίες και ψωμί;
  2. Ξέρετε ότι ο Αγιασμός που κάνουμε στην Εκκλησία μας την παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων αλλά και οποιοσδήποτε άλλος αγιασμός που γίνεται από Ορθόδοξο ιερέα, όσο και να τον κρατήσουμε, δε χαλάει;
  3. Ξέρετε ότι στα Ιεροσόλυμα και από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού κάθε Μεγάλο Σάββατο βγαίνει το Άγιο Φως θαυματουργικά μόνον σε ορθόδοξο Πατριάρχη με βοή; Ένα προσκύνημα θα σας πείσει.
  4. Ξέρετε ότι στο Όρος Σινά εκεί που ο Θεόπτης Μωυσής είδε τη βάτο την καιόμενη και μη καταφλεγόμενη ,όταν σπάσετε μία πέτρα, στα τοιχώματά της είναι αποτυπωμένη η βάτος αυτή του Προφήτη Μωυσέως;
  5. Ξέρετε ότι όταν πεθαίνουν οι καλόγεροι στη Μονή του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα , τα σώματά τους δεν παγώνουν, ούτε ξυλιάζουν, ούτε μυρίζουν και δεν τα θάβουν στο χώμα αλλά τα τοποθετούν σε ένα δωμάτιο;
  6. Ξέρετε ότι πάνω στο κεφάλι ( στο κόκκαλο ) του ψαριού « Γουλιανός » , που ζει στη λίμνη Γεννησαρέτ, είναι αποτυπωμένη η βάπτισις του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό;
  7. Ξέρετε ότι κάθε χρόνο στο Όρος Θαβώρ , στα Ιεροσόλυμα , στις 6 Αυγούστου, εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μας, εμφανίζεται μια φωτεινή Νεφέλη , η οποία καλύπτει το χώρο του Μοναστηριού και φωτίζει όλη τη νύχτα τον γύρω περίβολο;
  8. Ξέρετε ότι όταν γιορτάζει η Αγία Μαρκέλλα στη Χίο και πάει ο ιερεύς και ο λαός εκεί που μαρτύρησε η Αγία κοντά στην ακροθαλασσιά, να ψάλλουν την Παράκλησή της, τα θαλασσινά νερά θερμαίνονται και βγάζουν ατμούς και φυσαλίδες και μόλις τελειώσει η παράκληση, σταματούν, όλα αυτά τα φαινόμενα;
  9. Ξέρετε ότι στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής κοντά στην Τρίπολη υπάρχει μία εικόνα αρχαία της Παναγίας που μυστηριωδώς βγάζει Άγιο Μύρο αρίστης ποιότητος και μεγάλης διάρκειας σε ευωδία;
  10. Ξέρετε ότι στο Άγιον Όρος επίσης η Παναγία μας μίλησε πολλές φορές με τους μοναχούς για να τους προστατεύσει από ληστοπειρατές όταν κινδύνευαν, όπως συνέβη στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας που είναι θαυματουργός;
  11. Ξέρετε ότι κάθε χρόνο στο πανηγύρι της Παναγίας μας 15 Αυγούστου στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς εμφανίζονται φίδια στην εικόνα της Παναγίας και δεν τσιμπούν τους προσκυνητές; Οι κάτοικοι βγάλανε και τι ποίημα που λέει: «Τα φίδια από το Μαρκόπουλο καλώ για να με φάνε,μα κείνα είναι τση Παναγιάς και με χαιδολογάνε».Και φυσικά το Θαύμα των Θαυμάτων η Θεία Κοινωνία το σώμα και το αίμα του Χριστού που μεταλαμβάνουμε συνεχώς. Την Θεία Κοινωνία μας την παρέδωσε ο ίδιος ο Θεάνθρωπος Χριστός. Κανείς παπάς αιώνες τώρα δεν κόλλησε ποτέ και δεν είναι το θέμα το σκεύος. Από την Αφρική , την Ασία , την Αμερική, την Αυστραλία όλοι οι ιερείς κοινωνούν φυματικούς, ασθενείς με aids , μεταδιδόμενες ασθένειες κλπ και κανείς ποτέ δεν κόλλησε ούτε πρόκειται. Βλέπουμε ποιο πάνω Θαύμα της Ορθοδοξία μας και άλλα τόσα. Αλλά τι είναι το ΘΑΥΜΑ = Απλά η παρουσία του Θεού στον κόσμο για ωφέλεια μπας και βάλουμε μυαλό και ανοίξουμε τα μάτια μας. Φυσικά μιλάμε για τα μάτια της καρδιάς γιατί οι βιολογικοί οφθαλμοί βλέπουν το θαύμα.
Ο Άγιος Αλέξανδρος του Σβιρ είναι σε πραγματικά κατάσταση αφθαρσίας χωρίς κανένα χημικό μέσα τι είναι όμως αυτό μαγικό; ΟΧΙ .Είναι η παρουσία της Αναστάσεως της Θέωσης και της χάριτος ψυχοσωματικά στον άνθρωπο. Μάλιστα στην Κουμουνιστική Ρωσία πήγαν να ανοίξουν το σώμα του Αγίου για να ρίξουν ευθύνες τους παπάδες για ταρίχευση και τελικά βρήκα όλα τα όργανα μέσα στο σώμα και τον Άγιο να μυροβλύζει. Για τον Άγιο Λουκά τον ιατρό υπάρχουν οι πνεύμονες οι καρδιά του σε αρίστη κατάσταση ενώ όπως ξέρουμε όταν έναν σώμα νεκρωθεί τα όργανα λιώνουν.
Το μετατάρσιο της Αγίας Άννας στον Άγιο Όρος έχει θερμοκρασία κανονική ζωντανού μέλους ακόμα και οι επιστήμονες που το εξέτασαν είπαν χαρακτηριστικά "Ακόμα και τους Μοναχούς να μπορούσαμε να κατηγορήσουμε για απάτη δεν υπάρχουν μέσα που να μπορεί να διατηρηθεί ανθρώπινο νεκρό μέλος σε θερμοκρασία ζωντανού ανθρώπου". Τι να πεί όμως κανείς για το μεγαλύτερο θαύμα του σύμπαντος κατά τον Άγιο Νεκτάριο, την Θεία Κοινωνία το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου. Και φυσικά πολλά άλλα θαύματα που είναι η παρουσία του Θεού στον κόσμο, εδώ θα προσθέσω μια λαϊκή κινέζικη ρήση "Ο σοφός δείχνει το φεγγάρι και ο ανόητος κοιτάζει το δάχτυλο". Η πίστη δεν είναι θέμα θαυμάτων είναι θέμα καρδιάς , το θέμα είναι σαν πατέρας, μάνα, θείος , σύζυγος, παιδί να απαντήσω τα παρακάτω ερωτήματα και μετά από εκεί να βρω το δρόμο μου.  Τι σημαίνει ο Χριστός για μένα ; τι σημαίνει όταν κρατώ το κερί της Αναστάσεως το Μεγάλο Σάββατο. Μήπως τελικά αυτό με αφορά και γυρνάω το κεφάλι αδιάφορος . Ο θάνατος έρχεται μπορεί να είμαι πατέρας να έκανα παιδιά, να είδαν εγγόνια και λοιπόν ; μετά είμαι στην φθορά και ο θάνατος έρχεται ποια είναι η θέση πάνω σε αυτό το θέμα ; που πορεύομαι υπαρξιακά ; Ο Κύριος μας παρέδωσε την Θεία κοινωνία, στην Θεία ευχαριστία που γίνεται μέσα στην εκκλησία, με την προϋπόθεση να πηγαίνουμε προετοιμασμένοι από το μυστήριο της Ιεράς εξομολογήσεως και μετανοίας για να μπούμε στην σχέση για να συμφιλιωθούμε μαζί του, χωρίς εξομολόγηση είμαι συμφιλιωμένος με τον εγωισμό μου.Πολύ λένε για μια ευχή , τι είναι ευχή όταν δεν καθαρίσεις την καρδιά σου; να σου ευλογήσει τον εγωισμό; Τι καλός άνθρωπος είμαι όταν δεν ταπεινώνομαι , όταν δεν βάλω κάτω το κεφάλι να πω "ναι έσφαλα" οφείλω να πω συγνώμη στο παιδί μου στο Χριστό σε όλους παντού.
Και εκεί έρχεται ο πνευματικός διότι χωρίς πνευματικό ο άνθρωπος όχι μονό μπορεί να πλανηθεί αλλά βρίσκεται και σε επικίνδυνο σημείο. Δεν μπορούμε να βαδίσουμε σε αυτή την σχέση χωρίς καθοδήγηση.  Και η σχέση αυτή είναι πραγματική ο Χριστός είναι παρών σε κάθε αίτημα , πόνο, δάκρυ, χαρά.  Η εξομολόγηση δεν είναι μόνο για λόγους φόνου αλλά για δολοφονίες του εαυτού μου . Οι Άγιοι έβλεπαν πάνω από 250 πάθη και δηλητήρια μέσα στον καρδιά τους και εμείς δεν βλέπουμε τίποτα όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί ο εγωισμός ρίχνει στάχτη και μόνο η ταπείνωση μπορεί να καθαρίσει το τοπίο. Ο π.Παϊσιος έλεγε ότι ένιωθε να εξομολογείται κάθε μέρα και εμείς δεν το νιώθουμε καθόλου αυτό είναι το τσιμέντο που υπάρχει και έχει καθίσει πάνω στην καρδιά και εμείς το βλέπουμε σαν "είμαι καλός άνθρωπος". Μπορείς με μια προσευχή σου να κάνεις καλά έναν καρκινοπαθή και να πάρεις τον καρκίνο του , όχι . Δεν πάω στην εξομολόγηση μια φορά για να πάρω θέση στον Παράδεισο αλλά για να βαδίσω συνέχεια με τον πνευματικό μου στον δρόμο της θεραπείας της καρδιά και στο δρόμο της αγάπης προς τους εχθρούς με αποκορύφωμα την Ανάσταση.  Όπως ένα παιδί του δημοτικό δεν μπορεί να το πας στο Πανεπιστήμιο, ούτε κάποιον αρχάριο αθλητή στην Ολυμπιάδα έτσι έρχεται και ο Πνευματικός Πατέρας ως Παιδαγωγός εις Χριστός δια μέσου της υπακοής που δίνει ελευθερία και δεν εγκλωβίζει τον άνθρωπο όπως λένε μερικοί. Πουθενά δεν υπάρχει εγκλωβισμός σε αυτό τον αληθινό δρόμο θέωσης ελευθερίας και πραγματικής ένωσης με τον δημιουργό. Για παράδειγμα η νηστεία που λένε μερικοί και κοροϊδεύουν. Η νηστεία είναι άσκηση ελευθερίας. Δηλαδή ; Δεν σημαίνει ότι το φαγητό είναι κακό  για παράδειγμα το κρέας αλλά ότι κάποια περίοδο θα πω όχι δεν θα το φάω , έτσι από ζώο γίνομαι άνθρωπος. Το ότι θα πω όχι στο να φάω κάτι ενώ μπορώ με κάνει άνθρωπο με πλήρη χρήση του αυτεξούσιου ελεύθερα και αγαπητικά. Θα κάνω νηστεία διότι νηστεία είναι η προσευχής του σώματος, η αγάπη προς τον Χριστό και τον συνάνθρωπο, να δυσκολευτώ λίγο για να βαδίσω πνευματικά να είμαι άνθρωπος και όχι ζώο . Αυτό είπε και ο Χριστός το κακό δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά μόνο με προσευχή και νηστεία. Η προσευχή ως επικοινωνία στο πρόσωπο του Θεανθρώπου και η νηστεία ως άσκηση και προσευχή του σώματος με βάζουν στο στίβο της αγάπης και την μάχη με τον κακό μου εαυτό. Με την νηστεία βαδίζω τον Γολγοθά μαζί με τον Χριστό είναι κίνηση ελευθερία και αγάπης και όχι εξαναγκασμού , ένας αγώνα πραγματικός διότι όπως λένε και οι Πατέρες από την γαστριμαργία ξεκινούν όλα από εκεί ξεκινά η μανία του ανθρώπου να φάει τα πάντα : Δόξα, ηδονές κλπ εγκλωβίζεται ο άνθρωπος και αυτό είναι κόλαση. Η Ορθοδοξία έχει τα φάρμακα από τον ίδιος τον δημιουργό που ελευθερώνουν και θεώνουν το άνθρωπο. Και φυσικά η νηστεία δίνεται από τον πνευματικό διότι είναι θέμα υπακοής και προσωπικής ευθύνης αν κάνω νηστεία μόνος μου τότε μου την βάζει ο εγωισμός μου και όχι η ταπεινή μου καρδιά. Διότι για να ταπεινωθείς όσο και άθλιος να είσαι , θέλει καρδιά . . . τα πάντα θέλουν καρδιά και τα πάντα θέλουν Χριστό διότι χωρίς Χριστό τα πάντα νεκρά είναι . Έχετε παρατηρήσει κάτι ; όποιος κάνει νηστεία την Μεγάλη βδομάδα , κάνει σαν τρελός να φάει κρέας την Κυριακή διότι νιώθει στερημένος ενώ κάποιος που νηστεύει 50 μέρες αλάδωτο μπορεί να μην του καίγεται καρφί. Ξέρετε γιατί ; Διότι ο πρώτος το κάνει για τον κόσμο με πίεση ενώ ο δεύτερος το κάνει για τον Χριστό από έρωτα. Αυτές είναι οι διαφορές. Θα πάμε σε πολλές κηδείες γνωστών μας , οι οποίες έρχονται και δυστυχώς δεν μας καίγεται καρφί διότι στο κερί της Αναστάσεως αντί να βλέπουμε την αιωνιότητα βλέπουμε την μαγειρίτσα.

Ένα σημαντικό στοιχείο πλάνης. Δεν πιστεύω για να με έχει καλά ο Θεός δεν με ενδιαφέρει αυτό όπως έλεγε και ο π.Πορφύριος που είχε καρκίνο. Τα πνευματικά παιδιά του προσεύχονταν να φύγει ο καρκίνος και αυτός έλεγε "Μην προσεύχεστε να γίνω καλά αλλά να γίνω καλός". Όχι πως είναι λάθος να ζητώ "ίαση εν τη σάρκα μου" λόγω αδυναμίας και αυτό ευλογημένο είναι αλλά δεν είναι αυτοσκοπός με την έννοια της συναλλαγής. Η αρρώστια είναι φθορά , ο χρόνος η ηλικία όλα. Το θέμα δεν είναι αν θα πεθάνω στα 32, 59 , 80 , 5  το θέμα είναι να συναντήσω το Χριστό σε αυτή την ζωή μέσα από την Λειτουργική ζωής της Εκκλησία και τον προσωπικό αγώνα και μετά να τον συναντήσω στην ψυχοσωματική ανάσταση. Κάποιοι λένε ότι κάποιο φεύγει νέος και δεν έζησε την ζωή του. Ε και ; ποια ζωή; αυτή που θα τελειώσει στην φθορά ;  και δυστυχώς μερικοί κατηγορούν τον Θεό όταν φεύγει ένας άνθρωπος από την ζωή αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο θάνατος είναι απουσία δική μας από την πραγματική ζωή. Άρα το θέμα μου είναι αν θα παρατείνω τα χρόνια μέχρι τον τάφο ή αν θα πάω με τον Χριστό εξάλλου αυτός είναι ο σκοπός του ανθρώπου. Είτε φύγω στα 5, 34, 68, 90, 102 να συναντήστε το Χριστό διότι έτσι και αλλιώς θα πεθάνω το θέμα είναι να μην ζω πεθαίνοντας αλλά να πεθάνω ζώντας αιώνια. Τα θαύματα για παράδειγμα από καρκίνο γίνονται κυρίως για ψυχοσωματική ωφέλεια διότι έτσι και αλλιώς και σε αυτόν που έγινε το θαύμα κάποια στιγμή θα πεθάνει το θέμα είναι να μην πεθάνει πνευματικά και να βαδίσει τον δρόμο της μετάνοιας και της εν Χριστώ Αγάπης. Το θαύμα είναι παράταση ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ , εξάλλου και θαύμα να γίνει θα πεθάνουμε πάλι .Όχι δεν με σώνουν μόνο τα καλά έργα και αν είμαι καλός άνθρωπος. Ο Χριστός σώζει ως πρόσωπο με αυτό που είναι και όχι μόνο με αυτά που λέει , διότι είναι ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ με σχέση προσωπική αγαπητικό αναλογική και πραγματική στον κάθε άνθρωπο.  Ο Σκοπός της ζωής είναι η πορεία της  Εν Χριστώ αγάπης, ελευθερίας, θέωσης Αναστάσεως και αιωνίου ζωής με πληρότητα ψυχοσωματικής θυσίας και ο άλλος δρόμος είναι ο απόλυτος δρόμος της κοσμικότητας , της αυτονόμησης, του εγκλωβισμού στον εαυτό , της μοναξιάς της κενοδοξίας, της κτητικής αγάπης. Της πορεία μέχρι τον τάφο κλειδωμένος με λουκέτα.
Ποιον δρόμο θα διαλέξεις αδερφέ μου . . .
Αυτό που ακολουθεί είναι τα λόγια του Χριστό στον καθένα μας , σε παρακαλώ να τα δεχτείς αυστηρά προσωπικά και σε παρακαλώ και πάλι ελεύθερα να απαντήσεις από μέσα σου στον εαυτό σου με αγάπη....  Ἐγὼ εἶμαι πατέρας, ἐγὼ ἀδελφός, ἐγὼ νυμφίος, ἐγὼ οἰκία, ἐγὼ τροφή, ἐγὼ ἔνδυμα, ἐγὼ ρίζα, ἐγὼ θεμέλιον, κάθε τι τὸ ὁποῖον θέλεις ἐγώ• νὰ μὴν ἔχεις ἀνάγκην ἀπὸ τίποτε. Ἐγὼ καὶ θὰ σὲ ὑπηρετήσω• διότι ᾖλθα νὰ ὑπηρετήσω, ὄχι νὰ ὑπηρετηθῶ. Ἐγὼ εἶμαι καὶ φίλος, καὶ μέλος τοῦ σώματος καὶ κεφαλὴ καὶ ἀδελφός, καὶ ἀδελφὴ καὶ μητέρα, ὅλα ἐγώ• ἀρκεῖ νὰ διάκεισαι φιλικὰ πρὸς ἐμέ. Ἐγὼ ἔγινα πτωχὸς διὰ σέ• ἔγινα καὶ ἐπαίτης διὰ σέ• ἀνέβηκα ἐπάνω εἰς τὸν Σταυρὸν διὰ σέ• ἐτάφην διὰ σέ• εἰς τὸν οὐρανὸν ἄνω διὰ σὲ παρακαλῶ τὸν Πατέρα• κάτω εἰς τὴν γῆν ἐστάλην ἀπὸ τὸν Πατέρα ὡς μεσολαβητὴς διὰ σέ. Ὅλα δι᾿ ἐμὲ εἶσαι σύ• καὶ ἀδελφὸς καὶ συγκληρονόμος καὶ φίλος καὶ μέλος τοῦ σώματος. Τί περισσότερον θέλεις; Γιατὶ ἀποστρέφεσαι αὐτὸν ποὺ σὲ ἀγαπᾷ; Γιατὶ κοπιάζεις γιὰ τὸν κόσμο; Γιατὶ ἀντλεῖς νερὸ μὲ τρυπημένο πιθάρι; Διότι αὐτὸ σημαίνει νὰ καταπονῆσαι εἰς τὴν ζωὴν αὐτήν. Γιατὶ λαναρίζεις τὴν φωτιά; Γιατὶ πυγμαχεῖς εἰς τὸν ἀέρα; Γιατὶ τρέχεις ἄδικα; Κάθε τέχνη δὲν ἔχει καὶ ἕνα σκοπόν; Εἰς τὸν καθένα εἶναι ὁπωσδήποτε φανερόν. Δεῖξε μου καὶ σὺ τὸν σκοπὸν τῆς σπουδῆς εἰς τὴν ζωήν...Eίμαστε κοντά στον θάνατο ….και υπάρχει πρόσκληση αναστάσεως και κατά χάριν θεώσεως και ζωής πριν το θανατο ….άραγε θα λάβουμε την πρόσκληση;
Η προοπτική της δημιουργίας από τον Τριαδικό Θεό είναι να γίνει αυτός ο κόσμος Σώμα Του. Η προοπτική και εγώ ο ίδιος και ο κόσμος να γίνουν Σώμα Του, είναι επίσης ένα απίστευτο δώρο Του, το πιο απίστευτο από όλα και το πιο μεγάλο. Aμην……

Φωνή αύρας Ορθοδοξίας Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής


Η Ορθόδοξη Θεολογία οφείλει να προσλάβει τις προκλήσεις του σημερινού κόσμου που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Να προσλάβει τις καταστάσεις ως μια συνέχεια , ως ανάγκη , ως προσκλητική ερωτική αγκαλιά.
Τότε ο κόσμος θα νοηματοδοτηθεί ως οφείλει, δηλαδή θα γίνει Χριστός. Η ενσάρκωση δεν είναι ένα γεγονός που έγινε κάποτε , αλλά μια κίνηση που συμβαίνει συνεχώς μέσα στην ιστορία, μέσα στον κόσμο. Θα ήταν ωφέλιμο την κίνηση αυτή να την αγκαλιάσουμε στο πλαίσιο της προσωπικής μας ελευθερίας, ώστε η μεταμόρφωση που θα προκύψει να αναδείξει την καλή αλλοίωση , τον αγιασμό, το Φως του Χριστού σε όλη την οικουμένη.
Δεν ακούμε. Η φιλαυτία έχει κλείσει τα αυτιά της καρδιάς και οι δαίμονες την κάνουν ό,τι θέλουν, γι’ αυτό οδηγούμαστε σε αστοχίες (Αμαρτίες) και χάνουμε τον προσανατολισμό μας, όχι μόνο σαν προσωπικότητες αλλά και συνολικά σαν κοινωνία.
Η πάλη για την αλλαγή αυτή στην Εκκλησία λέγεται άσκηση. Δεν πρόκειται για μια στείρα ασκητική εγωκεντρισμού , αυτοβελτίωσης και ανθρώπινης επιδίωξης, αλλά για ένα αποτέλεσμα, ένα μίγμα από μια σχέση δυο συγκλονιστικά ερωτευμένων. Του Χριστού και του ανθρώπου. Οι πατέρες στην άσκηση δίνουν μια πολύ όμορφη ονομασία, τη λένε «Η μητέρα του αγιασμού».
Η άσκηση μεταμορφώνει τον άνθρωπο , του «διορθώνει» τον υπαρξιακό προσανατολισμό ώστε όλες του οι δυνατότητες να αποκτήσουν νόημα από την πηγή που προκύπτουν και αυτή η πηγή είναι η χάρις του Παναγίου πνεύματος. Μην τη χάσουμε αυτή την πρόσκληση που λάβαμε από το βάπτισμα. Ας την «εξαργυρώσουμε» με  ποτάμια δακρύων μετανοίας, με χαρά δεήσεων και παρακλήσεων στα πόδια του Χριστού.
Όχι δεν ήρθαμε για να γίνουμε καλοί άνθρωποι, δεν ήρθαμε για να φτιάξουμε μια καλή ζωή. Δεν ήρθαμε για να ζήσουμε κοινωνιολογικά καλά τις σχέσεις μας με τον κόσμο και τον συνάνθρωπο. Δεν είναι η Εκκλησία μια θρησκευτική παράδοση , ή ένα «καλοκομείο» για ηθικούς θρησκευτικούς ανθρώπους , αυτό που ονομάζουμε «άνθρωπος της Εκκλησίας» που μπορεί από έξω να είναι κούκλα και από μέσα πανούκλα, πιο θεολογικά: από έξω να μοιάζει άγιος ενώ μέσα του βασιλεύουν δαιμόνια. Η Εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού και εμείς είμαστε μέλη Του, τόσο ξεκάθαρα.
Είμαστε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα ενός ερωτικού Θεού και μας καλεί να βαδίσουμε τον δρόμο για να γίνουμε Θεοί κατά χάριν, μέσα όμως από τη δική μας ευθύνη και την προσωπική μας ελευθερία….
Η πόρτα χτυπάει ……… είναι ο Χριστός ……θα του ανοίξουμε ;

Μία όμορφη τρέλα... Συντάκτης Γεώργιος Αραμπατζόγλου



 Μήπως θεωρούμε σπάνια την θεωρία που λέει, ότι το να είσαι χριστιανός θεωρείται τρέλα;

Πάντοτε, όλες τις εποχές η ομολογία πίστεως στο Χριστό συνοδευόταν από αντιδράσεις πάσης φύσεως.

Έτσι είναι τα πράγματα αν κοιτάξουμε και το σήμερα.

Μερικοί κωφεύουν συνειδητά στην οποιαδήποτε αναφορά για το Χριστό, λέγοντας ως υπερήφανοι που είναι, ότι δεν χρειάζεται να προσκυνούν κανέναν, θεωρώντας χαμηλής νοημοσύνης τους ανθρώπους που το κάνουν.

Η πίστη στο Χριστό λοιπόν έρχεται κόντρα στο κύμα του πραγματικού παραλογισμού της εποχής και του ναρκισσισμού, και είναι μία άλλη τρέλα. Θεία τρέλα.

Τραβάς τα βλέμματα όταν κάνεις το σταυρό σου, όχι γιατί σε καμαρώνουν, αλλά γιατί παραξενεύονται.

Και πως να μην παραξενεύονται άλλωστε...

Ο απόστολος Παύλος έβλεπε τις αντιδράσεις και της δικής του εποχής, που ήταν περίπου ανάλογες με τις σημερινές. [1]

Μωρία και σκάνδαλο έδειχνε ο Εσταυρωμένος Χριστός, ενώ ταυτόχρονα έμοιαζε να ξεπερνά τη κοντόφθαλμη λογική όπως και σήμερα.

Όταν ο Χριστός δίδαξε, ότι όποιος τρώει τη Σάρκα του και πίνει το Αίμα του θα έχει αιώνια ζωή, γεμάτοι έκπληξη αρκετοί από τους μαθητές, αποχώρησαν και δεν τον ακολούθησαν ξανά, διότι έβλεπαν μία τρέλα. Και Εκείνος βλέποντας την δυσπιστία στο βλέμμα των δώδεκα, ήταν φυσικό να τους ρωτήσει αν ήθελαν να φύγουν κι αυτοί. [2]

Γι' αυτό αναρωτιούνται κάποιοι (καλοπροαίρετοι θα λέγαμε) ακόμη και σήμερα: 

«Ή τρελός ή Θεός είναι αυτός».

Συνεπώς δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Ή τον απορρίπτει κανείς ή τον ακολουθεί.

Όταν φθάσεις σε αυτό το δίλλημα, έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα. Εκεί πια μπορεί να μιλήσει Εκείνος μέσα στην καρδιά σου.

Συνεχίζουμε τα περί τρέλας.

Αν κοιτάξουμε και στην Παλαιά Διαθήκη, μπορούμε να σκεφτούμε τις αντιδράσεις που θα δέχθηκε ο Νώε, στο άκουσμα της κατασκευής της κιβωτού, από τους «λογικούς» της εποχής.

Την αντίδραση της Σάρας στο άκουσμα ότι θα κάνει γιο στα γεράματα και πολλά ακόμη που θα μπορούσαμε να θυμίσουμε.

Πράγματα που έδειχναν, όχι απαραιτήτως υπερβατικά αλλά παράλογα.

Αυτό είναι τρέλα, να πηγαίνεις κόντρα στα παράλογα «θέλω» των πολλών.

Και σήμερα τρέλα είναι να αρνηθώ τη μιζέρια και το κλείσιμο σε μία οθόνη, κάτι που συνηθίζουν οι πολλοί.

Το αντίθετο αυτής της τρέλας, είναι το αγαπητικό άνοιγμα σε Θεό και ανθρώπους.

Στην άλλη «όχθη», βλέπουμε άλλες τρέλες που επιθυμούν να τραβήξουν τα βλέμματα, (selfies και likes) οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται από κάποια αξιοσημείωτη αντοχή στο χρόνο, αλλά από φθορά που δεν αργεί να φανεί.

Η τρέλα είναι εκεί που όλοι σήμερα θέλουν να πιστέψουν με λάθος τρόπο στον εαυτό τους, δείχνοντας ότι μόνοι τους μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, εκεί ακριβώς πρέπει να πω ότι χωρίς το Θεό είμαι ένα τίποτα.

Η σωστή πίστη στον άνθρωπο είναι να πιστέψει ότι δύναται να γίνει κατά χάριν Θεός, αν συνδεθεί με το Θεό και όχι μόνος του.

Έτσι θα παραμείνει «ακομπλεξάριστος» και υγιής, γιατί δεν θα τρέχει συνεχώς να αποδείξει την αξία του στους άλλους.

Αυτή είναι η πραγματική επανάσταση της παλαβομάρας.

Το να αρνούμαι την ψεύτικη αυθεντία του εαυτού μου και να γονατίζω μπροστά στο εικονοστάσι.

Εκεί που το υπέρλογο, όλοι το βλέπουν παράλογο.

Εκεί όπου δεν απαιτούνται εξιδιασμένες γνώσεις, αλλά ανοιχτή καρδιά και θάρρος.

Εκεί που όλοι αναζητούν βεβαιότητες μέσα στην εποχή της αβεβαιότητας, αρνούμενοι τη βεβαιότητα της αγάπης του Χριστού.

Εκεί θα συναντήσει κανείς τον τρελάρα που πιστεύει στο Χριστό και αν φανεί τυχερός, (όπως ήταν κάποτε κάποιοι άλλοι χριστιανοί) θα συναντήσει και κάποιον δια Χριστόν σαλό.

Η Εκκλησία ας θυμίσουμε τιμά τον άγιο Ανδρέα, τον άγιο Συμεών και αρκετούς άλλους.

Πρόσφατα έζησε ανάμεσά μας και ο παπά Φώτης.

Αυτή κι αν ήταν παλαβομάρα. Μια παλαβομάρα που ευωδίαζε λιβάνι.

Κι ας θυμηθούμε ιερείς και αρχιερείς που αρνήθηκαν να βγάλουν το ράσο σε χώρες με εχθρικά καθεστώτα, τα οποία δίωκαν το χριστιανισμό.

Ο πιστός σήμερα απαντά θετικά στην αγάπη του Θεού και διαπιστώνει ότι μπορεί να γίνει δακτυλοδεικτούμενος γι' αυτή του την επιλογή.

Στο φινάλε δεν μας εξανάγκασε κανείς σε μυστηριακή ζωή. Μόνοι μας το επιλέξαμε.

Με την ελευθερία μας, την οποία έχουμε πλειστάκις επισημάνει ως θείο δώρο, τονίζοντας βέβαια το ιδιαίτερα μεγάλο ειδικό βάρος που τη συνοδεύει.

Συνειδητά τρελοί λοιπόν, που τρώμε τη Σάρκα και πίνουμε το Αίμα του Χριστού μας. Υπάρχει ομορφότερη τρέλα από αυτή;

 ____________________________________

[1] Α' Κορ. 1,23

«ἡμεῖς δὲ κηρύσσομεν Χριστὸν ἐσταυρωμένον, ᾿Ιουδαίοις μὲν σκάνδαλον, ῞Ελλησι δὲ μωρίαν»

[2] Ιω. 6, 66-67 «᾿Εκ τούτου πολλοὶ ἀπῆλθον ἐκ τῶν μαθητῶν αὐτοῦ εἰς τὰ ὀπίσω καὶ οὐκέτι μετ' αὐτοῦ περιεπάτουν. Εἶπεν οὖν ὁ ᾿Ιησοῦς τοῖς δώδεκα· μὴ καὶ ὑμεῖς θέλετε ὑπάγειν;»

Η αγάπη στα πάθη Συντάκτης Γεώργιος Αραμπατζόγλου

   
 Πάθη Νηστεία Αρετές Πτώση Αισθήσεις Κλίμακα Φιλοκαλία

Ένα δύσκολο ομολογουμένως κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής του καθενός μας, είναι τα πάθη μας.

Τα διακρίνουμε (αν μπορούμε απλά να τα περιγράψουμε) σε δύο μορφές, δηλαδή σε ψυχικά και σωματικά.

Και τί σημαίνει πάθος; Σημαίνει ότι πάσχω. Τις περισσότερες φορές δε, είναι δύσκολο ακόμη και να το παραδεχθώ ότι πάσχω. Η κατάστασή μου παραμένει αδιάγνωστη, ενώ δείχνω να βολεύομαι με αυτό, είτε εκουσίως είτε ακουσίως.

Τα πάθη είναι λανθασμένη χρήση των φυσικών δυνάμεων που είναι δωρεά του ιδίου του Θεού και ο μεταπτωτικός άνθρωπος, τις μετέτρεψε αυτές τις δυνάμεις σε νοσηρές επιθυμίες.

Δηλαδή ποιό συγκεκριμένα αποτελούν άρνηση του αγαθού και αποπροσανατολισμό του ανθρώπου από το κατά φύσιν στο παρά φύσιν.

Μια διαστροφή των αρετών ουσιαστικά, με τις οποίες είναι οντολογικά προικισμένος ο άνθρωπος και καταλήγουν να μετασχηματίζονται σε κακίες της ψυχής.

Ένα είδος μεταποίησης αυτών των δυνάμεων, που μεταβάλλουν τη δίψα του ανθρώπου για υπαρξιακή πληρότητα, και τον καθιστούν ζαλισμένο από τη «μέθη» που του προκαλούν, να ψευτο-ικανοποιείται με το να πέσει με τα μούτρα στα πάθη αυτά και να εξαντλεί τον εαυτό του, στην προσπάθεια να τα ικανοποιήσει μανιωδώς.

Υπάρχουν ασφαλώς και αυτοί που καταλαβαίνουν την κατάστασή τους και το «παλεύουν», με προσωπική άσκηση και πνευματική καθοδήγηση.

Σχεδόν πάντα όμως, υποβόσκει η κρυφή επιθυμία προς αυτά, ακόμη και μετά το μυστήριο της μετανοίας.

Τα πάθη έχουν την τάση να επιστρέφουν, κάτι που το βλέπουμε ξεκάθαρα και στην κλίμακα όπως μας το καταθέτει ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης. [1]

Ο ταλαιπωρημένος και πεσμένος άνθρωπος, γίνεται έρμαιο των δαιμόνων αφού συγκατατίθεται στην επαναλαμβανόμενη πτώση, ενώ το ένα πάθος συνήθως ευνοεί το άλλο και έτσι έχουμε έναν φαύλο νοσηρό κύκλο.

Άλλοτε πάλι νιώθοντας καταπίεση, αναζητά έξοδο κινδύνου από τις δήθεν επιβαλλόμενες θρησκευτικές πεποιθήσεις, γονέων, γιαγιάδων κτλ. συμπλέγματα που δημιουργήθηκαν στην παιδική ηλικία, αναζητά εσφαλμένα μία αντίδραση (δηλαδή δράση-αντίδραση) που θα έρχεται αντιμέτωπη με τις ευσεβιστικές θέσεις που προσπάθησαν κάποιοι, εξίσου άρρωστοι να του επιβάλλουν.

Σήμερα δε, φαίνεται περίτρανα το γεγονός ότι λαμβάνοντας ένα χείμαρρο από ερεθίσματα συνεχώς από τις αισθήσεις, αδυνατούμε να τιθασεύσουμε τα πάθη μας και σε συνδυασμό με την απουσία της μετανοίας, οδηγούμαστε αναπότρεπτα σε οντολογική εκτροπή.

Άλλες φορές μάλιστα, καλλιεργούμε και άλλοθι γύρω από την ανικανότητα αυτή να τα τιθασεύσουμε.

Η άγνοια του Θεού ενισχύει την καταβύθιση του ανθρώπου στα πάθη, συνεπώς όσο απέχουμε μυστηριακά από την εκκλησία, όλο και περισσότερο δύσκολο γίνεται να επανέλθουμε στη φυσικότητά μας.

Αλλά δεν είναι μόνο η άγνοια του Θεού. Είναι και η άγνοια των ιδίων των παθών μερικές φορές που «τυφλώνει» τον παθόντα.

Στη κυριολεξία κομματιάστηκε ο άνθρωπος από το πλήθος των παθών στα οποία ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε.

Ο άνθρωπος που εθίστηκε στα πάθη, τα ενσωμάτωσε στη ζωή του και πολλές φορές δεν δείχνει καμία ουσιαστική διάθεση να τα μεταστρέψει.

Δεν παύουν εντούτοις οι άνθρωποι να φλερτάρουν «ερωτικά» θα λέγαμε, με το πάθος το οποίο τους καταστρέφει. Έχουμε ακούσει επανειλημμένως τη φράση: «δεν κόβω το τσιγάρο γιατί μου αρέσει».

Εδώ δεν μιλάμε για μία απλή συγκατάθεση, αλλά για εθισμό που κατέληξε σε μία «ερωτική» επιθυμία για κάτι το παρά φύσιν, το οποίο υιοθετήθηκε ως κατά φύσιν.

Ερωτοτροπούν στην κυριολεξία με την φθορά και την πτώση και νιώθουν ικανοποίηση γι'αυτό, ή και ακόμη χειρότερα σε μία άλλη τελείως διεστραμμένη μορφή, φτάνουν να καυχώνται γι'αυτά.

Όσο ο άνθρωπος εθίζεται σε ένα πάθος, τόσο γίνεται αδύναμος και η πνευματική άμυνα γίνεται ασθενής, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει περισσότερο και να εδραιώνονται τα πάθη μέσα στην ψυχή του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως νιώθουμε ότι μας παρηγορούν σε μία δύσκολη στιγμή, ενώ αυτό δεν παύει να είναι μία ψευδαίσθηση που μας παρασύρει στον όλεθρο.

Ας αναρωτηθούμε πόσες φορές άνθρωποι αγχωμένοι δεν το ρίχνουν στο φαγητό, ή όταν είναι στεναχωρημένοι στο τσιγάρο;

Μεγάλο ρόλο παίζουν οι αισθήσεις και ο τρόπος με τον οποίο τις χειριζόμαστε. Έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στις αισθήσεις.

Την περίφημη «αλογία των αισθήσεων» μας καταθέτει στα κείμενά του, ο άγιος Νικήτας ο Στηθάτος, θέλοντας να τονίσει την ασθένεια του ανθρώπου.[2]

Ο νους λαμβάνει πρώτος τα μηνύματα, ακολουθεί η ψυχική και εν συνεχεία η σωματική αιχμαλωσία και ο εθισμός, οπότε έχουμε πλέον εγκατεστημένο πάθος. Το επιθυμητικό μέρος της ψυχής είναι και το πιο ευάλωτο.

Όσο περισσότερο παραμείνει μέσα μας ένα πάθος, τόσο περισσότερο δείχνει την εσωτερική επιθυμία μας σ'αυτό και εδώ είναι τα δύσκολα.

Κάτι το οποίο επιθυμούμε, ή και το αγαπούμε πολλές φορές, πως είναι δυνατό να απαλλαχθούμε απ'αυτό;

Αυτό ενισχύεται από την προσκόλληση στα υλικά πράγματα, χαρακτηριστικό του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος ταυτόχρονα δείχνει συστηματικά να αγνοεί, ή ακόμη και να περιφρονεί τα επουράνια.

Η θεραπεία του ανθρώπου συνδέεται με το να στρέψουμε τις δυνάμεις αυτές αυτοπροαίρετα προς το κατά φύσιν, με τη βοήθεια του πνευματικού μας. Κάθε ευλογημένη περίοδος νηστείας, ευνοεί αυτή την προσπάθεια και μπορεί να γίνει η αφετηρία αυτού του αγώνα.


[1] «πεφύκασι γὰρ τὰ πάθη φιλεπίστροφα εἶναι».

Κλίμαξ αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου. PG 88.664

[2] Όσιος Νικήτας ο Στηθάτος.

Φιλοκαλία νηπτικών πατέρων . Πρώτη εκατοντάδα πρακτικών κεφαλαίων (6).

Πρώτα το βίωμα Συντάκτης Γεώργιος Αραμπατζόγλου


    Πνευματική ζωή


Ο κάθε άνθρωπος αφήνει το στίγμα του σε κάθε σχέση που συνάπτει.

Και με το στίγμα του δύναται να επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά τον άλλον με τον οποίο συναναστρέφεται.

Είναι συχνό να βλέπουμε μέσα από αυτές τις διανθρώπινες σχέσεις, την επιθυμία να αλλάξουμε τον άλλο, όταν μιλάμε σε ανθρώπους στην ακτίνα επιρροής του καθενός μας.

Η προσπάθεια να αλλάξουμε τον άλλον, όταν περιέχει εγωισμό, αυτομάτως γίνεται δύσκολη.

Και μπορεί να γίνει και στείρα, όταν δεν μιλάει το δικό μας παράδειγμα, αν χρειαστεί να μιλήσουμε για το Χριστό.

Αυτό ακριβώς το παράδειγμα είναι που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο, διότι είναι ένα είδος πρόσκλησης στην αλήθεια.

Ερώτημα:

Θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει μία μέθοδο θεραπείας, αν έβλεπε απέναντί του έναν ετοιμοθάνατο ο οποίος προηγουμένως είχε χειρουργηθεί με την ίδια μέθοδο;

Εκ των υστέρων θα του λέγαμε: «Ξέρεις; Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε»;

Ποιά θα ήταν τα στοιχεία που θα τον παρακινούσαν να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο θεραπείας;

Τα σημάδια της υγείας, που θα έβλεπε επάνω μας. Τα βλέπει;

Το παράδειγμα των αγίων, πάντοτε λειτουργούσε θετικά και έπαιζε καταλυτικό ρόλο στη μεταστροφή των ανθρώπων.

Και αυτή η μέθοδος της θεραπείας, είναι καταγεγραμμένη στην Αγία Γραφή και στα κείμενα των Πατέρων, ενώ στα λείψανα που ευωδιάζουν βλέπουμε αποδείξεις, μαζί και θαύματα.

Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξει ο άλλος, αλλά το αν μπορούμε να του μεταδώσουμε κάποιο δικό μας αληθινό βίωμα, το οποίο φυσικά σπανίως υπάρχει, γι'αυτό και δεν μπορούμε να εμπνεύσουμε τον συνάνθρωπο και να του μεταδώσουμε το μήνυμα της αναστάσεως.

Κι αν δεν βλέπει άγιο, τουλάχιστον θα μπορούσε να δει έναν αγωνιζόμενο και όχι έναν υποκριτή, που μόνο εξωτερικά χαρακτηριστικά εκκλησιαζομένου ανθρώπου έχει.

Να δει το φιλότιμο του δρομέα που μέσα στη ζέστη και παρόλο που είναι στις τελευταίες θέσεις, προσπαθεί να τερματίσει τον αγώνα.

Πως μπορεί για παράδειγμα ένας πατέρας να ζητά από το παιδί του να μην καπνίζει, όταν καπνίζει ο ίδιος;

Ή όταν βλέπει ο άλλος μονίμως έναν ταραγμένο άνθρωπο απέναντί του, πως είναι δυνατόν να πιστέψει ότι θα βρει γαλήνη μέσα στην Εκκλησία, ακόμη και αν η ίδια η λογική λέει το αντίθετο;

Παρατηρώντας το εσωτερικό του ναού, οι αγιογραφίες μας προσκαλούν να ακολουθήσουμε κι εμείς τον ίδιο δρόμο, με το παράδειγμα του βίου των αγίων που απεικονίζουν.

Η μίμηση του βίου ενός αγίου γίνεται οδοδείκτης για τη ζωή μας και μας καθιστά με την πάροδο του χρόνου, σπορείς για τις καρδιές άλλων συνανθρώπων μας.

Μπορεί ένας σπόρος ο οποίος θα φυτευτεί από εμάς, να παραμείνει ανενεργός για πολύ καιρό, και όταν λάβει τα κατάλληλα ερεθίσματα να ενεργοποιηθεί.

Μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, ένας άνθρωπος με περιστασιακή παρουσία στην Εκκλησία, κάποια στιγμή να θερμανθεί και να πάρει φωτιά, αν ο εσωτερικός του κόσμος διαφοροποιηθεί και μιλήσει ο Χριστός μέσα του.

Θα ήταν προτιμότερη μία απλούστερη προσέγγιση, παρά μία σύνθετη και επίμονη.

Τα πολλά λόγια χωρίς μέτρο κουράζουν.

Όταν ο άλλος δεν επιθυμεί να ακούσει, δεν υπάρχει λόγος να επιμένουμε, διότι χειρότερο κακό θα κάνουμε.

Ένας άνθρωπος που έχει ανεστραμμένη όψη για τα πράγματα, δυσκολεύεται να καταλάβει τα νοερά, τα πνευματικά και όλα αυτά για τα οποία μας μιλά η Εκκλησία.

Θέλει χρόνο για να φθάσει να μην τα εκλαμβάνει ως μυθεύματα ή και τελείως ανυπόστατα.

Πολλές φορές οι «άνθρωποι της Εκκλησίας» επιχειρούν με τη στάση τους να δικάσουν ασθενείς, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι νοσούν και οι ίδιοι.

Και όταν μιλάμε με ύφος αυτοδικαίωσης, γίνονται κούφια τα λόγια μας που δεν αγγίζουν την ψυχή.

Βρώμικο αέρα αποπνέουν και απωθούν τον συνάνθρωπο.

Αν η στάση μας δεν είναι αγαπητική και αληθινή, εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι αυτά που λέμε δεν τα βιώνουμε.

Ο σπαραγμός για το ξεβόλεμα Συντάκτης Γεώργιος Αραμπατζόγλου



    Σχέση Αυτογνωσία


Η αλήθεια είναι ότι η κρίση ξεβόλεψε πολλούς, εκτός από κάποιους καιροσκόπους που την εκμεταλλεύονται. Αυτά πάντα υπήρχαν, όσο υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι.

Θα ήταν όμως αρκετά ωφέλιμο να προσεγκίσουμε τον τρόπο με τον οποίο ένας σύγχρονος άνθρωπος διαχειρίζεται τις ανάγκες του και αν αυτό το ξεβόλεμα, αφορά πραγματικές ανάγκες ή «ψεύτικα θελήματα».

Ζούμε η αλήθεια να λέγεται, σε χρόνια δύσκολα. Ποιό δύσκολα τουλάχιστον, από αυτά που μάθαμε να ζούμε, μέσα σε μια πλασματική ευημερία που ήταν χαρακτηριστικό των προηγούμενων ετών. Υποκατάστατα ευχαρίστησης χωρίς ουσία.

Σε αυτό το κλίμα μεγαλώσαμε τα παιδιά μας (πολλές φορές ανεπίγνωστα), δηλαδή να γίνουν καλοί καταναλωτές και να καταναλώνουν πέραν των αναγκών τους.

Να μην τους λείπει τίποτα. Να τα έχουν όλα χωρίς να στερούνται.

Παρενθετικά θα ρώταγε κανείς: αλήθεια τελικά... πόσο εύκολο είναι μετά να μιλήσεις σ' αυτά τα παιδιά για νηστεία, όταν κυριαρχεί μέσα τους ένας απολυτοποιημένος ατομικισμός;

Ανάγκες εικονικές και κατανάλωση προϊοντων πέραν των αναγκαίων, ακόμη και μετά από κάποια χρόνια λιτότητας που έχουμε ήδη διανύσει.

Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής:

Μια οικογένεια που έχει βγάλει το Χριστό απ' τη ζωή της, αλήθεια τι έχει βάλει στη θέση Του;

Η απάντηση δεν είναι δύσκολη αν κοιτάξουμε λίγο τον τρόπο ζωής μας.

Δεν είναι υπερβολή να νιώθουμε το «μετακατοχικό σύνδρομο» μέχρι σήμερα;

Ένα σύνδρομο το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην λήψη της τροφής (όπως τουλάχιστον βλέπαμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια), αλλά επεκτείνεται και σε αγαθά που είναι περιττά.

Θα μπορούσε να πει κανείς απερίφραστα ότι δεν υπάρχει (μέχρι στιγμής) σε πολλούς ανθρώπους, η συναίσθηση της κατάστασης που επικρατεί.

Και τα τελευταία χρόνια που αυτό αναγκαστικά περιορίζεται λόγω της οικονομικής κρίσης, νιώθουμε ότι έχει χαθεί η γη κάτω από τα πόδια μας.

Η ειδωλοποίηση του υπέρμετρου καταναλωτισμού, ανέδειξε ότι το είδωλο που φτιάξαμε ήταν ένα χάρτινο οικοδόμημα που κατέρρευσε. Ο «ψευτο-θεός» της κατανάλωσης που φανταστήκαμε, απεδείχθη όντως παραμύθι.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα επίσης της παράλογης αυτής κατάστασης, η ραγδαία άνοδος σ' αυτή τη ψυχική νόσο που λέγεται κατάθλιψη.

Κάτι νιώθει ότι δεν έχει ο καταθλιπτικός, αλλά δυσκολεύεται να το προσδιορίσει και πραγματικά ασφυκτιά.

Μήπως θα ήταν φρονιμότερο να κοιτάξουμε τις ανάγκες μας όσο γίνεται πιο αυστηρά πλέον; Η στέριση αγαθών που τα θεωρούσαμε αναγκαία, (ενώ δεν ήταν) θα μας βοηθήσει να είμαστε ολιγαρκείς. Και μην ξεχνάμε ποτέ τις πατερικές αναφορές που μας θυμίζουν, πως οτιδήποτε επιπλέον έχουμε ως αγαθό, στην ουσία το έχει στερηθεί ο φτωχός.

Η υπαρξιακή ανασφάλεια δεν ικανοποιείται με ανούσια και περιτά αγαθά.

Όσο ποιό γρήγορα συνέλθουμε τόσο το καλύτερο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να οχυρωθούμε, στα ακόμη δυσκολότερα που έρχονται.

Από τη στιγμή που θα αγνοήσουμε τα «κελεύσματα» του σύγχρονου μάρκετινγκ που μας ζαλίζουν και μας θολώνουν, υπάρχει ελπίδα να απεμπλακούμε από αυτή τη νοσηρή κατάσταση.

Μην ξεχνάμε ποτέ, πως η πληρότητα της ύπαρξης του ανθρώπου αναδύεται μέσα από τη σύνδεσή του με το Θεό και αφού ξεπεράσει τα αναχώματα της ατομικής του ιδιοτέλειας, τα οποία στην πραγματικότητα του κρύβουν τη θέα προς την όντως ζωή.

Ο άνθρωπος «επινοήσε» τρόπους για να μην νιώθει την απουσία του Θεού από τη ζωή του, χωρίς να καταλαβαίνει πως αν δεν επικεντροποιήσει την ύπαρξή του προς Εκείνον, πραγματικά ολισθαίνει.

Η στροφή του προς την προοπτική της εν Χριστώ θέωσης, δεν σηματοδοτεί απλά μία λύση στο αδιέξοδο της κατάντιας που τον έχει οδηγήσει η κρίση, ούτε φυσικά μπορεί να λειτουργήσει ως ψυχοχαλαρωτικό μέσο για να αποφύγει την κατάθλιψη, αλλά αποτελούσε πάντοτε τον βασικό υπαρξιακό του προορισμό, που βρίσκεται θεμελιωμένος στην οντολογία του.

Ας ακολουθήσουμε όσο μπορούμε την διδασκαλία των Πατέρων και ας προσπαθήσουμε να τη βιώσουμε, γιατί όπως τόνιζε και ο π. Ιωάννης ο Ρωμανίδης, αν μία μέθοδος θεραπεύει ή όχι, κρίνεται από το αποτέλεσμα και η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος είναι ασθενής και η θεραπεία του είναι εντός της Εκκλησίας του Χριστού μυστηριακά. [1]

Αυτό φαίνεται περίτρανα από τους αγίους που «γέννησε» η Εκκλησία μας αιώνες τώρα. Ο θεραπευμένος και ανακαινισμένος άνθρωπος που βρίσκεται σε πορεία θεώσεως, δεν έχει ανάγκη να αναλώνεται υπαρξιακά σε όλα αυτά τα ψεύτικα που προαναφέρθηκαν, τα οποία μας κούρασαν χρόνια τώρα. Η νοηματοδότηση της ζωής μας σε πορεία προς την όντως ζωή, μπορεί να γίνει το κύριο ζητούμενο μέσα από μία υπαρξιακή επανατοποθέτηση. Εδώ και τώρα.

____________________________________

[1] Εμπειρική δογματική π. Ιωάννη Ρωμανίδη, τόμος Β' σελ. 298-299

Προς αναζήτηση της Αλήθειας ως προσωπική κραυγή Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής



Προσκυνητής: Πιστεύεις ότι πράγματι υπάρχει Θεός ;

Γέροντας: Ρωτάς να σου απαντήσω με ένα ναι ή όχι. Εσύ έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου κι έχει καταλήξει σε ένα ναι ή όχι ή μήπως κάπου αμφιβάλλεις και θέλεις να σε βοηθήσω; Εσύ λοιπόν τι πιστεύεις; Υπάρχει Θεός ή όχι;

Προσκυνητής: Και ναι αλλά πιο πολύ όχι!

Γέροντας: Μα καλά, είσαι τριάντα τόσων χρονών κι ακόμη στο ναι ή όχι είσαι; Και πότε θ’ αποφασίσεις; Και αν αποφασίσεις «όχι» ο δρόμος είναι εύκολος. Το χάος που θα πέσεις δεν θέλει κόπο. Απλά πέφτεις. Είτε κατρακυλώντας, είτε με βουτιά. Δεν έχει σημασία.

Αν όμως πεις «ναι», τότε έχεις πολλή δουλειά μπροστά σου. Θα προλάβεις να την κάνεις; Θα προλάβεις να ανέβεις πνευματικά, ώστε όταν έλθει η ώρα του γάμου να έχεις τα κατάλληλα ρούχα που θα φορέσεις;.

Δεν θα σου πω εγώ αν υπάρχει Θεός ή όχι. Ως παπάς που έιμαι, ούτως ή άλλως «ναι» θα σου έλεγα. Αν λοιπόν θες να μάθεις, καλύτερα ρώτα τον ίδιο. Το βράδυ κλείσου σ’ ένα απόμερο δωμάτιο, γονάτισε και πες:

«Εσύ, που τόσες γενιές Σε λένε Θεό, αν υπάρχεις, σε παρακαλώ από τα βάθη της καρδιάς μου, ακούμπησέ με. Σε παρακαλώ! Δεν σε πειράζω. Ρίξε μια ματιά σου πάνω μου. Δεν είμαι εγωϊστής. Είμαι απροβλημάτιστος. Κι εφόσον υπάρχεις, εσύ είσαι ο πλάστης μου. Εγώ το δημιούργημά σου, το παιδί σου. Βοήθα με, σε παρακαλώ, γιατί ένας παππούς μου λέει ότι έχω αργήσει».

 Αν είσαι ειλικρινής, κάτι θα αισθανθείς.

Από το βιβλίο «Γέροντας Αλύπιος, Απαντήσεις σε προβληματισμούς», Εκδόσεις Επτάλοφος.

Επικίνδυνη Αγάπη Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής



    Aγάπη Κίνδυνος Μυροφόρες Ρίσκο Ανάσταση


Η αγάπη έχει πάντα μέσα της κίνδυνο, διότι έχει ρίσκο και ξεβόλεμα.

Όταν αγαπάς σφόδρα δεν σε ενδιαφέρει τίποτα, ούτε η ζωή σου, ούτε το βόλεμα σου, μέσα σου ήδη κατοικεί το αγαπημένο πρόσωπο που ποθείς  και θα κάνεις τα πάντα για αυτό όσο και επικίνδυνα αν είναι. Δεν έχει λογικές , κουτάκια, και μαθηματικές πράξεις διότι δεν μπορείς να την κλείσεις πουθενά. Σπάει τα δεσμά για αυτό και ο θάνατος δεν μπόρεσε να αντέξει τη δική της ορμή ως Πρόσωπο.  Έρχεται ο Θεός ως μανιακός εραστής, λαμβάνει σάρκα και μας ανοίγει τις πύλες της Βασιλείας των Ουρανών. Μας σοκάρει όλο αυτό. Όταν ο άλλος σου λέει ότι είναι τρελά ερωτευμένος μαζί σου σε σοκάρει. Δεν ξέρεις τι να κάνεις, τρελαίνεσαι ,φοβάσαι, νιώθεις κίνδυνο να σε τυλίγει ολόκληρο.Και πας να κάνεις ένα βήμα και αναρωτιέσαι «Και αν πληγωθώ; Και αν κάνω λάθος;». Γίνεται σεισμός μέσα στην καρδιά διότι έρχεται μια πρόσκληση ώστε να κάνει την υπερβαση. Να αφήσει όλες τις σταθερές και να αρχίζει να σχοινοβατεί για να περάσει στην απέναντι όχθη, στην μεγάλη συνάντηση. Όλα αυτά γιατί; Πολύ απλά διότι δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε μια ολοκληρωτική αγάπη και δεν είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την αγάπη μας στον άλλον άνευ όρων. Μόνο με την τόλμη ξεπερνάς κινδύνους αλλά για να γίνει αυτό ο πόθος για να δοθείς πρέπει να υπερβαίνει τον φόβο μήπως χάσεις κατι. Φοβόμαστε να αγαπήσουμε διότι ο εγωϊσμός σου φωνάζει "Κράτα ! μην τα δίνεις όλα". Η τολμηρή καρδιά όμως απαντά "Όχι θα τα δώσω όλα , ακόμα και ο θάνατος δεν θα σταθεί εμπόδιο!". 

Και ξαφνικά ο Χριστός γίνεται «σημείο αντιλεγόμενο» για τη ζωή του καθενός. Ανάλογα με το κατά πόσο θέλεις να μπεις σε αυτή την σχέση αγάπης. Μας φοβίζει η αγάπη του Χριστού διότι δεν μας θέλει χλιαρούς, θέλει αποφάσεις ζωής και δεν είμαστε έτοιμοι να τις πάρουμε. Για να μπούμε στην αγάπη του Χριστού χρειάζεται ο Χριστός να γίνει η ζωή μας με πράξεις ζωής και όχι με μισόλογα του στυλ «Θα δούμε, λίγο , ίσως, μπορεί, δεν χρειάζεται τόσο, δεν μπορώ έτσι». Στην αγάπη ή δίνεις τα πάντα ή δεν προχωράς καθόλου. Μια αγάπη που δεν σου υπόσχεται ροδοπέταλα αλλά δοκιμασίες για να μπορέσεις να αξιωθείς τους καρπούς της (Λουκ. 21:12) «πρό δέ τούτων πάντων ἐπιβαλοῦσιν ἐφ' ὑμᾶς τάς χεῖρας αὑτῶν καί διωξουσιν παραδιδόντες εἰς τάς συναγωγάς καί φύλακας ἀπαγομένους ἐπί βασιλεῖς καί ἡγεμόνας ἕνεκεν του ὀνόματος μου».

Ο Ιωσήφ από Αριμαθαίας, ο Νικόδημος και οι Μυροφόρες τόλμησαν να πάνε να βρουν τον αγαπημένο. Το εφόδιο τους ; Μια εσωτερική τολμηρή αγάπη για τον Χριστό. Μέσα στο σκοτάδι της αβεβαιότητας, της θλίψης και του κινδύνου εκείνοι ήθελαν το ποθούμενο. Μέσα στον κίνδυνο ο Ιωσήφ να χάσει τη δημόσια θέση του και από την άλλη οι Μυροφόρες απλές και αδύναμες γυναίκες που ζουν μέσα σε μια πατριαρχική κοινωνία να κινδυνεύσουν να τις κυνηγήσουν.

Ο πόθος της αγάπης στα καλύτερα του. Μέσα στα σκοτάδια και τους κινδύνους έρχεται η σφοδρότητα της τόλμης για το αγαπημένο πρόσωπο.

Αυτοί οι κίνδυνοι μπροστά στην αγάπη μοιάζουν σαν τσίμπημα κουνουπιού. Μην ξεχνάμε το κεντρί του θανάτου δεν μπόρεσε να αγγίξει την ενσαρκωμένη Αγάπη.

Ο Χριστός δεν θέλει κάτι από εμάς , κάτι από τη ζωή μας. Θέλει ΕΜΑΣ ολόκληρους όπως και εκείνος έλαβε όλο τον άνθρωπο και προσφέρεται ο Ίδιος. Μην ξεχνάμε (Ματθ 19:29) «καὶ πᾶς ὅστις ἀφῆκεν οἰκίας ἢ ἀδελφοὺς ἢ ἀδελφὰς ἢ πατέρα ἢ μητέρα ἢ τέκνα ἢ ἀγροὺς ἕνεκεν τοῦ ὀνόματός μου ἑκατονταπλασίονα λήμψεται καὶ ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσει».

Το ρίσκο της τόλμης έχει έναν όμορφο θάνατο «Να πεθάνω εγώ για να ζήσεις εσύ» και αυτός ο πόθος μυρίζει Ανάσταση.

Αναζητώντας τα όρια με έναν Θεό που ζει εκτός αυτών.. Συντάκτης π.Αντώνιος Χρήστου



Αναζητώντας τα όρια, με έναν Θεό που ζει εκτός αυτών και έναν κόσμο που συνεχώς προσπαθεί να τα υπερβαίνει...!

Σε αυτό το άρθρο μας, αγαπητοί μας αναγνώστες, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε μια γενική εικόνα, που λίγο πολύ, όλοι ζούμε και έχει πέσει στην αντίληψή μας, αλλά λίγες φορές ξέρουμε, πως να υπολογίσουμε όλα τα δεδομένα και να αντιμετωπίζουμε σωστά χωρίς να παρεκκλίνουμε από το θέλημα Του Θεού.

Είναι γεγονός, ότι από την βρεφική μας κι' όλας ηλικία, ο άνθρωπος μαθαίνει να μπαίνει σε όρια και πλαίσια. Ερχόμαστε γυμνοί στον κόσμο, αλλά είδη από τις πρώτες στιγμές στο εξωτερικό περιβάλλον από την μήτρα της μητέρας, στο παιδί θα το υποβάλλουν στο πρώτο λουτρό του και θα του φορέσουν τα πρώτα του ρουχαλάκια. Ο πολιτισμός δηλαδή φροντίζει για τις ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα οριοθετεί και περιορίζει, αφού μπαίνουμε σε καλούπια που όλοι μαθαίνουμε να ζούμε με τα κοινώς αποδεδειγμένα πράγματα, που κάποιοι άλλοι φρόντισαν για εμάς, πριν από εμάς και εμείς ως φορείς τους, θα μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές μετά από εμάς.

Το οικογενειακό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, θα αυξήσει περισσότερο την επίδρασή του στο νέο μέλος της οικογένειας και κατ' επέκτασιν της κοινωνίας, αφού το παιδί μεγαλώνοντας, έχει καλύτερη συνείδηση γι αυτό που είναι και τις προοπτικές που μπορεί να ακολουθήσει να γίνει. Το παιδί δρα ως σφουγγάρι και όσο ωριμάζει, οπωσδήποτε βελτιώνεται και η αλληλεπίδραση στα ερεθίσματα και τα όρια συμπεριφοράς στα οποία τίθενται, επιβάλλονται ή στην καλύτερη περίπτωση εμπνέονται, από το περιβάλλον που βιώνει το παιδί, εντός και εκτός σπιτιού.

Ένας από τους παράγοντες κοινωνικοποίησης και δραστηριοποίησης του ανθρώπου, χωρίς βέβαια να είναι αυτοσκοπός, αποτελεί και η Ενορία στη ζωή του ανθρώπου-πιστού. Η Ενοριακή κοινότητα επηρεάζει την ζωή του κάθε μέλους, ιδιαίτερα όταν ευρίσκεται στην τρυφερή παιδική ηλικία του και φυσικά όχι βέβαια μόνο σε αυτήν, καθώς αποκτά εμπειρίες που θα τις θυμάται σε όλη του την ζωή. Είτε από την συμμετοχή στη λατρεία, είτε από τις ποιμαντικές δράσεις και ιδιαίτερα στη Κατηχητική Σύναξη, είστε σε ενεργή συμμετοχή σε μυστήρια και Ακολουθίες, το παιδί μαθαίνει για την πίστη του για τον Θεό, μπαίνοντας και εδώ σε κάποια στάνταρ που όμως υπερβαίνουν τα στενά ανθρώπινα κοινωνικά πρότυπα, αφού έρχεται σε κοινωνία με τον Άκτιστο Θεό.

Σε αυτό το σημείο, με βάση τα δεδομένα αυτά και όσα θα ειπωθούν στη συνέχεια, έρχονται και περιπλέκονται λίγο τα πράγματα και χρειάζονται μερικές ορθόδοξες θεολογικές κατευθύνσεις. Από την μία έχουμε μία ανθρωπότητα, που στο διάβα της ιστορίας, της εξελίξεως και της τεχνολογικής της προόδου, συνεχώς προσπαθεί να υπερβαίνει τα καθιερωμένα όρια της. Αυτό δεν ισχύει μόνο στις αθλητικές επιδόσεις, αλλά και γενικότερα σε κάθε επίπεδο (μορφωτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, καλλιτεχνικό, οικονομικό κ.α.) που πριν θεωρούταν αδύνατο και ακατόρθωτο και τώρα είναι δυνατό και κατορθωτό. Από την άλλη έχουμε και Τον Έναν Αληθινό Θεό, ο Οποίος υπάρχει και κινείται πέρα από τα πεπερασμένα όρια του ανθρώπου, είτε τα νοητικά είτε τα αντιληπτικά. Γι αυτό το λόγο ο Θεός δεν ανακαλύπτεται αλλά μόνο όταν ο ίδιος θέλει αποκαλύπτεται! Ότι γνωρίζουμε για Εκείνον, είναι προϊόν της δική του συγκαταβάσεως και φιλανθρωπίας και γι αυτό είναι ο Θεός των Πατέρων ημών, δηλαδή της πίστης και της εμπειρίας όλων των θεόπνευστων ανθρώπων, οι οποίοι δεν κράτησαν τις εμπειρίες τους, για τον εαυτό τους μόνο, αλλά διέσωσαν και μετέδωσαν και σε εμάς, που απέχουμε πολλές φορές πνευματικά από εκείνους ή έχουμε επηρεαστεί γνωσιολογικά από τις δομές του κόσμου, σε μια "Ακαδημαϊκή" μόνο Θεολογία, που όμως γίνεται τροχοπέδη σε αυτό που είπε ο ίδιος ο Κύριος : «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται» (Ματθ. ε’, 8).

Με όλα όσα παραθέσαμε παραπάνω, ενώ λοιπόν έχουμε έναν Θεό που βρίσκεται πάνω από τα όρια μας και ήρθε και σκήνωσε σε εμάς, προσλαμβάνοντας αυτά τα όρια και τα αγίασε. Ενώ έχουμε μία ανθρωπότητα, και την δίψα του σύγχρονου ανθρώπου, συνεχώς να θέλει να υπερβαίνει τα δικά του όρια και να φτάσει στα "όρια" ακόμη και Του Θεού, αυτές οι κινήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συναντιούνται και ενώνονται, αλλά ίσα-ίσα δημιουργείται μία σύγχρονη "Βαβέλ που ο άνθρωπος όσο προσπαθεί να προσεγγίσει με τα δικά του δεδομένα, τόσο πιο πολύ απέχει και αγνοεί. Ο Θεός θέλει να Τον αναζητούμε, θέλει να επικοινωνούμε μαζί Του, αλλά δεν μπορούμε να Τον κατακτήσουμε, αλλά μόνο δια της ταπεινώσεως να αφεθούμε να μας "κατακτήσει" Εκείνος...!

Τι ακριβώς εννοούμε, δεν θα το πούμε άμεσα εμείς, θα παραθέσουμε την διήγηση ενός συγγραφέα, ο οποίος είναι αμφιλεγόμενος για την πίστη του έναντι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά παρόλα αυτά διασώζει μια συνάντησή του στα Καρούλια του Αγίου Όρους, με τον γέροντα Μακάριο τον Σπηλαιώτη. Μιλάμε για τον Νίκο Καζαντζάκη. Για οικονομία χώρου δεν θα παραθέσουμε όλο τον διάλογο, αλλά μια μόνο μικρή περίληψη, ενδεικτική για το σημαίνει να "κατακτηθούμε" από τον Θεό :  «Ανάμεσα στους ερημίτες τούτους ζούσε τα χρόνια εκείνα, ξακουστός για την αγιοσύνη του, ο Μακάριος ο Σπηλαιώτης. Αυτόν κίνησα να δω. Από τη στιγμή που πάτησα στο ιερό βουνό, είχα πάρει την απόφαση να πάω να τον δω, να σκύψω να του φιλήσω το χέρι και να του ξομολογηθώ. Όχι τα κρίματά μου, δεν πίστευα να χα κάμει ως τότε πολλά, όχι τα κρίματά μου παρά την εωσφορική αλαζονεία που συχνά μ’ έσπρωχνε να μιλώ με αναίδεια για τα εφτά μυστήρια και τις δέκα εντολές και να θέλω να χαράξω δικό μου δεκάλογο. Έφτασα κατά το μεσημέρι στ’ ασκηταριά. Τρύπες μαύρες στον γκρεμό, σιδερένιοι σταυροί καρφωμένοι στους βράχους, ένας σκελετός πρόβαλε από μια σπηλιά, τρόμαξα. Σα να χε φτάσει κιόλας η Δευτέρα Παρουσία και ξεπρόβαλε ο σκελετός αυτός από τη γης και δεν είχε ακόμα προφτάσει να ντυθεί όλες τις σάρκες του. Φόβος κι αηδία με κυρίεψε, και συνάμα κρυφός ανομολόγητος θαμασμός. Δεν τόλμησα να τον ζυγώσω, τον ρώτησα από μακριά. Άπλωσε το ξεραμένο μπράτσο, αμίλητος, και μου δείξε μια μαύρη σπηλιά αψηλά στα χείλια του γκρεμού. Πήρα ν’ ανεβαίνω πάλι τους βράχους, με καταξέσκισαν τα αγκρίφια τους, έφτασα στη σπηλιά. Έσκυψα να δω μέσα. Μυρωδιά χωματίλα και λιβάνι, σκοτάδι βαθύ. Σιγά-σιγά διέκρινα ένα σταμνάκι δεξά, σε μια σκισμάδα του βράχου, τίποτα άλλο. Έκαμα να φωνάξω, μα η σιωπή μέσα στο σκοτάδι ετούτο μου φάνηκε τόσο ιερή, τόσο ανησυχαστική, που δεν τόλμησα. Σαν αμαρτία, σαν ιεροσυλία μου φάνηκε εδώ η φωνή του ανθρώπου. ........................ Ευλόγησον, πάτερ, είπα κι έσκυψα να του φιλήσω το κοκαλιασμένο χέρι. Κάμποση ώρα σωπαίναμε. Κοίταζα με απληστία την ψυχή τούτη που είχε εξαφανίσει το κορμί της, αυτό βάραινε τις φτερούγες της και δεν την άφηνε ν’ ανέβει στον ουρανό. Ανήλεο, ανθρωποφάγο θεριό η ψυχή που πιστεύει. Κρέατα, μάτια, μαλλιά, όλα του τα χε φάει. Δεν ήξερα τι να πω, από που ν’ αρχίσω. Σαν ένα στρατόπεδο ύστερα από φοβερή σφαγή μου φάνταζε το σαράβαλο κορμί μπροστά μου. Ξέκρινα απάνω του τις νυχιές και τις δαγκωματιές του Πειρασμού. Αποκότησα τέλος:– Παλεύεις ακόμα με το Διάβολο, πάτερ Μακάριε; τον ρώτησα.- Όχι πια, παιδί μου. Τώρα γέρασα, γέρασε κι αυτός μαζί μου. Δεν έχει δύναμη. Παλεύω με το Θεό. – Με το Θεό;;;;! έκαμα ξαφνιασμένος κι ελπίζεις να νικήσεις; –Ελπίζω να νικηθώ, παιδί μου. Μου απόμειναν ακόμα τα κόκαλα. Αυτά αντιστέκουνται...! (Απόσπασμα Από το έργο «Ασκητική»).

Ελπίζω και εγώ να μην υπερέβην τα όρια της δικής σας υπομονής και αντοχής να διαβάσετε αυτές τις γραμμές! Σας ευχαριστώ!

Ο Εαυτός μου, εγώ ο άγνωστος . . . Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής



Ο μεγάλος άγνωστος , ο περίεργος ξένος, ένας καλός φίλος που γίνεται άλλοτε νυμφίος και άλλοτε εχθρός…

Όταν κάποιος αρχίσει να τα βάζει πραγματικά με τον εαυτό του και να μην του έχει εμπιστοσύνη σε τίποτα τότε ξεκινάει το αληθινό ταξίδι της πνευματικής ζωής.

Όταν βιώσουμε ότι δεν πράξαμε τίποτα ουσιαστικό σε αυτή την ζωή, όταν νιώσουμε πραγματικά τιποτένιοι δηλαδή χειρότεροι πάσης κτίσεως όπως το βίωνε και ο Άγιος Σιλουανός τότε σημαίνει ότι έχουμε ανοίξει σιγά σιγά την πόρτα για να υποδεχτούμε την Θεία χάρι .

«Όταν γίνω ένα τίποτα για τον κόσμο τότε έχω γίνει τα πάντα για τον Θεό»

Έχουμε πολλά κλειστά δωμάτια μέσα στην καρδιά μας. Είτε γιατί τα έχουμε κλείσει συνειδητά για να κρύψουμε κάτι , είτε υπάρχουν άγνωστοι χώροι που δεν τολμούμε να πάμε γιατί φοβόμαστε μήπως η αλήθεια που θα αντικρύσουμε σπάσει το προσωπείο της ψεύτικης πραγματικότητας που έχουμε φτιάξει. Υπάρχουν και χώροι με δαίμονες , χώροι παθών που δεν πάμε είτε από άγνοια είτε από φόβο. Έχουμε όμως την ανάγκη να θεραπευθούμε. . .

Ο Χριστός είναι το πρότυπο μας, οφείλουμε να γίνουμε Θεομιμητές κατά τους Αγίους πατέρες. Ο Κύριος είναι ο καθρέφτης που μέσα από εκεί αντικρύζουμε το πραγματικό μας προσωπείο. Αν πάρουμε την απόφαση να τον ακολουθήσουμε τότε πρέπει να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, να απαρνηθούμε τις λάθος σκέψεις και επιθυμίες και να ακολουθήσουμε τον Χριστό μέσα από ένα όμορφο ταξίδι που περνά από τα σκαλοπάτια της εκκλησίας κατι των Ιερών Μυστηρίων.

Κάνουμε λάθος και κοιτάμε αποκλειστικά το ταξίδι, αυτό δημιουργεί πτώσεις, στεναχώριες, και αναστεναγμούς. Να κοιτάμε τον προορισμό, την αγκαλιά του Κυρίου. Να αφήσουμε την Θεία χάρι να μας αποκαλύψει και να φωτίσει τα εσωτερικά μας σκοτάδια. Να μην φοβηθούμε από αυτά που θα δούμε. Να πάμε στην εξομολόγηση σαν παιδιά προς τον πατέρα. Εκεί θα δούμε την κάθε λεπτομέρεια όταν ο καθρέφτης θα είναι ο Χριστός και κανείς άλλος.

«Ποτέ δεν ξέρουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και χρειάζεται κόπος , μέσα από τον πόθο της ασκήσεως για να γνωριστούμε αληθινά με τον εαυτό μας»

Να παρατηρούμε καθαρά την κάθε σκέψη, θέλω και επιθυμία. Να μπαίνουν όλα στο μικροβιολογικό εργαστήριο της εξομολογήσεως ώστε η μέσα από την διάγνωση να λαμβάνουμε και την σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Πολλές φορές θέλουμε τον Χριστό στην ζωή μας , αλλά χωρίς να θέλουμε να γίνει η ζωή μας Χριστός. Θέλουμε τον Χριστό να κάνει αυτά που θέλουμε και να δικαιώσει αυτά που συμβαίνουν. Μετατρέπουμε τον Κυρίο σε δούλο του εγωισμού μας αντί να γίνουμε εμείς δούλοι Κυρίου. Θέλουμε το Χριστό σε ένα μέρος της ζωής μας, αντί η ζωή μας να γίνει πληρότητα της δικής του παρουσίας.

Να πούμε το μεγάλο ΝΑΙ. Να ανοίξουμε την πόρτα της υπακοής , να μπούμε στο εργαστήριο της Αγιότητάς με πόθο σωτηρίας. Οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις , το οφείλουμε στον εαυτό μας. Σε αυτόν τον γνωστό  - άγνωστο που άλλοτε τον λατρεύουμε άλλοτε τον μισούμε σαν να είναι ξένος. Για να μπούμε στα δύσβατα εσωτερικά μας μονοπάτια δεν είναι μια διαδρομή που μπορούμε να την κάνουμε μόνοι μας. Κάποια δωμάτια κλειστά ίσως έχουν δαίμονες που δεν θα μπορέσουμε να τους διαχειριστούμε.

Παντού , Πάντα και πάντοτε….Την βοήθεια του Κυρίου…και ότι μας πει εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κλίνουμε την κεφαλή μας και να πούμε : «Γενηθήτω το θέλημα σου» και τότε θα έρθει η θεραπεία. Γιατι η υπακοή είναι συγκατάβαση και υποδοχή της χάριτος για να κλείσει η πληγή και να έρθει η ίαση.

Ας σβήσουμε λοιπόν αντιδράσεις από την ζωή μας του στυλ : Τα ξέρω όλα ΕΓΩ, , Εμένα θα μου πεις ; Στηρίζομαι στον εαυτό μου, ξέρω ποιος ειμαι ! Ξέρω τι κάνω κλπ. Αν δεν ήμουνα ΕΓΩ θα σου έλεγα!. Τα πάντα εξαρτώνται από μένα ! Αυτό που λέμε εμείς ότι έγινε από εμάς στην ουσία συνέβη από την παραχώρηση ΕΚΕΙΝΟΥ, μην το ξεχνάμε!

Στην Εκκλησία αγαπητοί μου , η αυτογνωσία δεν ειναι ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης που αρχίζει απο εμένα και καταλήγει πάλι σε μένα. Αυτογνωσία είναι η γνώση του εαυτού μου μέσα απο την έξοδο απο αυτόν προς την είσοδο της σχέσης με τον Χριστό ώστε να αγιασθεί το τραυματισμένο (είναι) ώστε να ολοκληρώσουμε την πορεία απο το κατ'εικόνα στο καθ΄ομοίωση. Αυτή η ολοκήρωση ειναι η αυτογνωσία στην Εκκλησία που γνωρίζω τον εαυτό μου μέσα απο την σχέση με  πρόσωπο του Χριστού.

                                                                         

Να καταλήγει η κάθε προσευχή μας ως κραυγή γνωριμίας :

«Βοήθησε με Κύριε να σε αγαπήσω ώστε να γνωρίσω ΕΜΕΝΑ»

Και τότε θα αρχίζουμε να πλησιάζουμε τον προορισμό της σωτηρίας.

Η προσωπική ευθύνη στην πνευματική ζωή. Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής



Στην πνευματική ζωή έχουμε προσωπική ευθύνη 100%. Αυτή η ευθύνη δεν μεταβιβάζεται ούτε ανταλλάσσεται αλλά αν θέλουμε μπορούμε να την αποποιηθούμε .

Στην εξομολόγηση έχουμε ευθύνη τι λέμε, πώς το λέμε, γιατί το λέμε και πού θέλουμε να πάμε. Αν κρύψουμε πάθη και αμαρτήματα έχουμε μεγάλο κατάκριμα και φυσικά ο πνευματικός δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε καθαρή διάγνωση για να δώσει τα κατάλληλα φάρμακα για τη θεραπεία.

Ένα συνηθισμένο παράδειγμα :

Πολλοί που κοινωνούν ανεξομολόγητοι σου λένε θα πάω σε άλλη ενορία που δεν με ξέρουν οπότε θα κοινωνήσω και καθάρισα. Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είναι κοινωνικό το θέμα, ο Χριστός είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών. Αν πάω σε άλλη ενορία πάλι ο ίδιος Χριστός με περιμένει, αλλά με τέτοιο φρόνημα δεν θα πάρω ευλογία και θεραπεία, αλλά κατάκριμα.

Όταν λέμε το Σύμβολο της Πίστεως παρατηρούμε ότι ξεκινάει με το «ΠΙΣΤΕΥΩ». Αυτό δηλώνει μια προσωπική συγκατάθεση και ομολογία για την οποία είμαι υπεύθυνος: τι πιστεύω, πώς το πράττω και πώς το βιώνω στην καθημερινή μου ζωή.

Είμαστε υπεύθυνοι όταν λέμε στον εαυτό μας δικαιολογίες μπας και κοροϊδέψουμε αργότερα και τον εξομολόγο και μπούμε στη Βασιλεία των ουρανών από το παράθυρο. Τέτοιες μηχανορραφίες, δυστυχώς για κάποιους, στα πνευματικά δεν περνάνε. Με τέτοιο φρόνημα τσάμπα κοπιάζουμε.

Ας σταθούμε στον Χριστό με ανδρεία, ειλικρίνεια και καθαρότητα. Με άμεσο λόγο, απόφαση και ομολογία ας τον ακολουθήσουμε. Ας εγκαταλείψουμε τις πονηριές στα πνευματικά, διότι είναι σαν να παίζουμε με τη φωτιά. Τον παπά και τον εξομολόγο μπορούμε να τους κοροϊδέψουμε, τον Χριστό όμως δεν μπορούμε να τον κοροϊδέψουμε με τίποτα.

Απόφαση: Η αρχή για τη θεραπεία. Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής


H μεγαλύτερη δύναμή μας βρίσκεται στη συνειδητοποιημένη αδυναμία μας και η αγιότητα στη μετανοημένη αμαρτία.

Όταν διαπιστώνεις ότι κάτι δεν πάει καλά, έχει ξεκινήσει το ταξίδι της ιάσεως.

Η δύναμη και η ροπή προς την αμαρτία μοιάζει με μια αγιότητα σε πτώση που σέρνεται τραυματισμένη και ψάχνει ίαση για να επανέλθει στον θρόνο της. Δεν είναι κακή αυτή η δύναμη, αλλά ο στόχος στον οποίο κατευθύνεται την αρρωσταίνει. Τα πάθη ως δυνάμεις της ψυχής δεν είναι αμαρτωλά από μόνα τους, απλά γίνονται αρρώστιες όταν αιχμαλωτίζονται σε καταστάσεις θανάτου. Γι’αυτό και σύμφωνα με τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά τις δυνάμεις τις ψυχής οφείλουμε όχι να τις καταργήσουμε αλλά να τις μεταβάλλουμε.

 Για τον λόγο αυτό στην εκκλησία έχουμε την άσκηση ως μητέρα του αγιασμού για να μπορούμε να διορθώνουμε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος όποιες πτώσεις συμβαίνουν και συνθλίβουν την ύπαρξή μας.

 Οι αμαρτίες μας είναι στην ουσία προδομένοι έρωτες. Επιθυμίες που ενώ αρχικά μοιάζουν με πρόβατα διαπιστώνουμε ότι είναι λύκοι με ένδυμα προβάτου και πέφτουμε στην παγίδα. Δεν είναι κακές οι επιθυμίες αλλά αν δεν απευθύνονται στον Χριστό τότε αρρωσταίνουν από τον καρκίνο της φθοράς και παρασέρνουν τον άνθρωπο στην απώλεια.

 Τα πάντα εξαρτώνται από το βαθύτερο θέλω, από την προαίρεση όπως έλεγε και ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής. Τι θέλω , γιατί το θέλω, πως το θέλω .... από αυτά εξαρτώνται τα πάντα. Όταν το βαθύτερο θέλω δεν έχει τη σφραγίδα του Χριστού και κομματιάζεται από εδώ και εκεί, πουλιέται και πορνεύει στα σκοτάδια ο άνθρωπος τότε βαδίζει τυφλός και μεθυσμένος στον δρόμο της απώλειας.

 Στην εκκλησία η θεραπεία και ο αγιασμός του ανθρώπου δεν έρχεται με μια φιλοσοφική ή ηθική αλλαγή σε επιφανειακό επίπεδο. Η εξωτερική αλλαγή είναι αποτέλεσμα και όχι η αρχή, διαφορετικά η εκκλησία ξεπέφτει σε ηθικιστικό σωματείο. Στην εκκλησία η θεραπεία έρχεται με τη συνέργεια του Αγίου Πνεύματος δια μέσου των Ιερών Μυστηρίων. Θέλει ο Χριστός , θέλω κι εγώ και τότε έρχεται ο γάμος της μεταμορφώσεως του ανθρώπου στην πορεία προς το καθ’ ομοίωσιν.

 Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς άσκηση , χωρίς πάλη με τον εαυτό μου, χωρίς χτυπήματα και ραπίσματα στο πρόσωπο μου, χωρίς να συναντάω τα όρια του πόνου και να διαπιστώνω ότι υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσω γιατί ο Χριστός μου δείχνει τον δρόμο και μου ανοίγει οδούς θεραπείας. Στην Εκκλησία η άσκηση δεν γίνεται για την άσκηση. Την άσκηση δεν την έχει ανάγκη ο Χριστός, αλλά εγώ την χρειάζομαι διότι είναι η φυσιοθεραπεία για να θεραπεύσω την ψυχή μου βλέποντας πρώτα πως κινείται. Η άσκηση είναι κατάσταση υποδοχής της χάριτος. . γι’ αυτό οφείλει η άσκηση να γίνει με πλήρη ετοιμότητα και ανοιχτή καρδιά αλλιώς δεν θα έχει αποτέλεσμα.

 Δεν παίρνουμε αποφάσεις. Εκεί βρίσκεται η ασθένεια μας. Μας αρέσει η ταλάντευση, και με τον Χριστό και με τον διάβολο γι’ αυτό πελαγοδρομούμε. Η απόφαση για τη θεραπεία και τη σχέση με τον Χριστό είναι κίνηση δίχως γυρισμό αν θέλουμε να βρούμε ίαση. Δεν έχει σημασία αν πέφτω , αν έχω πάρει αποφάσεις θα σηκώνομαι αμέσως και θα  συνεχίζω το ταξίδι. Αν δεν έχω στερεωθεί στην απόφαση, η πτώση θα γίνει ο δικός μου Άδης.

 Ευλογημένος ο άνθρωπος που γίνεται δύτης στον πυθμένα της καρδιάς του με σκοπό να καθαρίσει τον βυθό από την μόλυνση αλλά και να βρει διαμάντια ώστε να τα ανασύρει για να τα διαφυλάξει.

 Ευλογημένος ο άνθρωπος που αναζητά να βρει τον πραγματικό του εαυτό αλλά στην ουσία έχει πάρει απόφαση να τον χάσει.«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34).

 Ευλογημένος ο άνθρωπος που δεν ικανοποιείται πνευματικά με τίποτα και συνεχώς διψάει για χάρη Θεού.

 Ευλογημένος ο άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του χειρότερο πάσης κτίσεως διότι αυτό είναι το πρώτο σκαλοπάτι για την ανάβαση προς τον ουρανό.

 Ευλογημένος ο άνθρωπος που διψάει να αποκτήσει νου Χριστού.

Ευλογημένος ο άνθρωπος που δεν χρειάζεται να πει πολλά διότι η αγιότητα του μαρτυρείται από τη ζωή του.

 Ο Πνευματικός άνθρωπος δεν χρειάζεται να σου πει πολλά, φαίνεται από χιλιόμετρα όπως το αστέρι στον ουρανό διότι λάμπει η χάρις του Χριστού στην ύπαρξή του.

 Τέτοιους ανθρώπους έχουμε ανάγκη σήμερα, όχι ηθικά καλούς , αλλά οντολογικά θεραπευμένους προς τον Αγιασμό... Αυτός οφείλει να είναι και ο δικός μας προορισμός...

Οι δοκιμασίες μαρτυρούν την κατάστασή μας Συντάκτης Γεώργιος Αραμπατζόγλου


Όταν στη ζωή μας όλα βαίνουν καλώς τότε δεν είναι καθόλου δύσκολο η ψυχολογία μας και η κατάστασή μας να είναι καλή.
Και τότε μπορούμε να διαβάζουμε ανέμελοι τα πατερικά κείμενα και να θαυμάζουμε το κάλος και την ωραιότητα της πατερικής αυτής βιωματικής γνώσης, που αποτελεί προϊόν της σχέσης τους με το Θεό.
Όταν όμως αρχίζουν οι δοκιμασίες, τότε αναδεικνύονται τα πνευματικά προβλήματα που κουβαλάμε στην ύπαρξή μας.
Το πνεύμα ιδιοτέλειας που μας διακατέχει. Η νοσηρή θρησκευτικότητα η οποία έχει γίνει ένα με μας.
Εφόσον έχω μία σχέση με την Εκκλησία, τότε λοιπόν δικαιούμαι εκ προοιμίου να έχω μία ζωή η οποία δεν έχει δοκιμασίες, διότι θεωρούμαι ο εκλεκτός του Θεού.
Όταν έρθει η δυσκολία τα βάζω μαζί του γιατί δεν με φύλαξε.
Αυτά δείχνουν ότι δεν αγαπούμε το Θεό δωρεάν, αλλά τον χρειαζόμαστε για το «πορτοφολάκι» του.
Δηλαδή ακολουθούμε μία μεταποιημένη ιουδαΐζουσα νοοτροπία, των ευλογημένων και των καταραμένων.
Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που τα βάφουν μαύρα, πιστεύοντας ότι ο Θεός τους εγκατέλειψε, ενώ εκείνη τη στιγμή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Η ταλαιπωρία που βιώνουμε, μας κάνει να ομοιάζουμε έστω και ελάχιστα, με τον Εσταυρωμένο Χριστό, γι'αυτό και εκείνος μας συμπονά ως συμπάσχων, έχοντας περάσει από το εκούσιο πάθος στο σταυρό.
Συμβαίνει συχνά να συγκρούεται με τη λογική μας και με τα θέλω μας η κατάσταση που βιώνουμε, λόγω της πνευματικής μας ανωριμότητας.
Οι λογισμοί απιστίας μας κυριεύουν και η δοκιμασία της πίστεως με τον πειρασμό γίνεται ολοένα και αυξανόμενη.
Ένα πολύ σημαντικό δεδομένο είναι ότι, τις περισσότερες φορές υπάρχει και μία εσχατολογική σημασία, την οποία δυστυχώς αγνοούμε τη στιγμή της δοκιμασίας.
Ποτέ δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι ο Θεός μας βλέπει ως όντα που καλούμαστε να γίνουμε κοινωνοί του και δεν είναι προσωρινή η προσοχή του επάνω μας, για να περιορίζεται μόνο σ'αυτή τη ζωή.
Πρέπει να έχουμε υπομονή και εμπιστοσύνη στο Θεό.
Εκείνος γνωρίζει πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να μας απαλλάξει από την κάθε δύσκολη κατάσταση. Άλλωστε δεν είναι αίτιος εκείνος γι'αυτό που μας ταλαιπωρεί, όπως μας τονίζει και ο Μέγας Βασίλειος. [1]
Γι'αυτό να πρέπει να προσέξουμε με το γογγυσμό και τη φθορά που μας προκαλεί, ενώ ταυτόχρονα, δεν μας αφήνει και να προσευχηθούμε.
Είναι ξεκάθαρα πτώση και πισωγύρισμα να αρχίζουμε τα μοιρολόγια σαν τις γεροντοκόρες.
Οι δοκιμασίες, μας ενισχύουν με κατάλληλες εμπειρίες τις οποίες θα τις χρειαστούμε στο μέλλον για περισσότερη υπομονή.
Η εμπειρία των χριστιανών μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας εδώ και πολλούς αιώνες, ήταν μέσα από τρικυμίες να πορεύονται έχοντας πηδαλιούχο το Χριστό. Πότε δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος του χριστιανού. [2]
Γι'αυτό πολύ σοφά και ο Μέγας Αντώνιος στο γεροντικό, μας λέει ότι χωρίς δοκιμασίες κανείς δεν σώζεται.
Απαιτείται αγώνας και υπομονή όπως έκανε ο Ιώβ.
Είναι ένας καθρέπτης λοιπόν οι δοκιμασίες και ένα καλό τεστ που θα  δείξει σε ένα βαθμό την πνευματική μας κατάσταση.
Θα μας «ξεγυμνώσουν» πραγματικά και αυτό θα μας βοηθήσει για τη συνέχεια, όσο κι αν δεν είναι ευχάριστες για κανένα την ώρα που τις βιώνουμε.
_________________________________________
[1] Μέγας Βασίλειος
«Ὅτι οὐκ ἐστίν αἴτιος τῶν κακῶν ὁ Θεός»,  P.G., 31,344.
[2] Πραξ. 14, 22
«διὰ πολλῶν θλίψεων δεῖ ἡμᾶς εἰσελθεῖν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ».

Θα προχωρήσουμε με ερωτηματικά ή με τελείες; Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής


 

Στον δρόμο της υπακοής και της θεραπείας βαδίζουμε με ερωτηματικά και όχι με τελείες.

Τελείες βάζουμε στα δογματικά θέματα , εκεί δεν χωράει συζήτηση. Στην εν Χριστώ όμως μεταμόρφωση μέσα από τον δρόμο της υπακοής αν βάλουμε τελεία τα χάσαμε όλα.

Προβληματισμοί και ερωτηματικά σπάνια βλέπουμε στην Εκκλησία. Ο περισσότερος κόσμος έρχεται με τελείες: «Θέλω αυτό , εκείνο». Στα Ιερά Μυστήρια όχι μόνο δεν υπάρχουν ερωτηματικά αλλά οι τελείες είναι και για άσχετο λόγο. Δεν υπάρχει στην κουβέντα ούτε μια λέξη για πνευματική ζωή. «Θέλω έτσι να στολίσω τον Ναό πατερ», «Θα βάλουμε 3 νονούς και το παιδί με τρία ονόματα».

Τα ερωτηματικά σπανίζουν : «Πείτε μας πάτερ για την βάπτιση, τι πρέπει να κάνουμε πνευματικά για το παιδί μας; », «Πως θα μπορέσουμε τον γάμο μας να τον πάμε στην Βασιλεία των ουρανών;», «Μήπως δεν κάνω για ανάδοχος;». Τέτοια ερωτήματα σπάνια ακούμε ή καθόλου.

Βλέπουμε την Εκκλησία σαν κάτι ακίνητο που εμείς θέλουμε να αρπάξουμε αυτό που μας αρέσει και μας βολεύει για να ικανοποιήσουμε τον δικό μας ναρκισσισμό. Σαν το super market «Θέλω εκείνο το γάλα , εκείνο το ζαμπόν και είναι δικός μου λογαριασμός γιατί τα θέλω για τι θα τα κάνω». Στην πνευματική ζωή αν πάμε με τέτοια μυαλά όχι μόνο δεν θα θεραπευτούμε αλλά θα κολαστούμε και δυστυχώς θα το έχουμε επιλέξει εμείς με απόλυτη συνείδηση.

Ας φύγουμε λίγο από το υλιστικό κομμάτι….

Ας βιώσουμε, ας νιώσουμε ας κολυμπήσουμε βιωματικά στον ωκεανό της χάριτος.

Ας δούμε πίσω από τα παρασκήνια, πίσω από τις γιρλάντες, τις κορδέλες, τα ρύζια και τα μαρτυρικά . Ας ψάξουμε τον Χριστό, ας τον φωνάξουμε, να τον ζητήσουμε με πόθο και δίψα να έρθει στην ζωή μας γιατί οι πληγές είναι πολλές.

Στην εκκλησία υπάρχει ένα μπαούλο με θησαυρούς και διαμάντια αυτά είναι τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, η χάρις του Θεού , το βίωμα της θεραπείας. Αν δεν δούμε αυτό και βλέπουμε ντουβάρια και γλέντια όσο και να παλεύουμε πρόσωπο Θεού δεν θα δούμε ποτέ και η Εκκλησία δεν θα μπορεί να εκπληρώνει αυτό για το οποίο είναι και υπάρχει : Ο ίδιος ο Χριστός μέσα στον κόσμο και μέσα στην ιστορία.

Ας βάλουμε στην άκρη τις τελείες, ας αρχίζουμε καλοπροαίρετα με τα ερωτηματικά όπως όταν πηγαίνουμε στο γιατρό και ψάχνουμε ακόμα και την λεπτομέρεια για να θεραπευτούμε. 

Στην Εκκλησία ο καθένας βλέπει ότι έχει η καρδιά μέσα στο βυθό της επιθυμίας. Άλλος βλέπει ντουβάρια, άλλος βλέπει παπάδες με μαύρα ράσα που δεν υπάρχει λόγος να τους πληρώνουμε, άλλος βλέπει χρυσά άμφια και πλούτο. Υπάρχουν και κάποιες ψυχές που δεν μένουν σε αυτά και βλέπουν ακόμα παραπέρα βλέπουν και βιώνουν τον ίδιο το Χριστό γιατί αυτό ποθούν, αυτόν νιώθουν και αυτόν θέλουν και σε αυτή και στην άλλη ζωή . Καλό αγώνα με καθαρούς και καλοπροαίρετους προβληματισμούς.

Όταν οι σιωπές έχουν κραυγές αναζήτησης …. Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής


    Θλίψη Στεναχώρια Ανάσταση

Δεν καταλαβαίνουμε ότι όταν κάποιος είναι θλιμμένος η συμβουλή «Μην λυπάσαι , μην στεναχωριέσαι» είναι άκυρη. Λες και αυτός που το βιώνει δεν το ξέρει.

Το γνωρίζει πολύ καλά αλλά είναι αδύναμος να πει στοπ. Μην πεις τίποτα , απλά σιώπησε, κάνε παρέα στη θλίψη του και σκούπισε του τα δάκρυα μέχρι να περάσει η μπόρα. Είναι αναγκαία πολλές φορές και η μπόρα για να ποτιστεί το ξεραμένο χωράφι ώστε να γίνει γόνιμο και πάλι.

Με τη θλίψη χορεύουμε λεβέντικο χορό μέσα στη βροχή των δακρύων. Δεν κάνει κακό αρκεί να μην γίνει το δάκρυ ο καταρράκτης που θα σε γκρεμίσει , αλλά να γίνει ο ωκεανός που θα σε οδηγήσει στο λιμάνι του Παραδείσου.

Υπάρχει ένα τρίπτυχο στη θεραπευτική πατερική παράδοση: Σιώπησε , προσευχήσου και αν θα μιλήσεις θα το κάνεις με χειρουργική διάκριση. Ο καλύτερος λόγος του Κυρίου ήταν όταν σιώπησε «Ὁ δέ Ἰησοῦς ἐσιώπα» (Μτθ.26,63). Δεν σιώπησε από δειλία, αλλά ήταν σιωπή συμπόνιας, θυσίας και αγάπης μέχρι εσχάτων . Είναι η σιωπή που έχει αποτελεί βαθιά αγαπητική πράξη ενώ δεν ακούς τίποτα! Είναι μια σιωπή που μοιάζει με κραυγή!

Οπότε αν κάποιος είναι θλιμμένος μην του πεις ότι δεν τρέχει τίποτα , δεν τον βοηθάς. Δεν τρέχει τίποτα για σένα , ο άλλος είναι τραυματισμένος από μάχη και εσύ κοιτάς από τον καναπέ. Μπες στη μάχη, σιώπησε προσευχητικά και πες του : «Ναι είσαι χάλια, σε καταλαβαίνω, το ακούω, σε νιώθω. Θέλεις να γίνω η αγκαλιά για να ξεσπάσει η μπόρα της θλίψης;»

Γίνε λιμάνι, γίνε σταθμός, γίνε πατέρας του ασώτου, καλός Σαμαρείτης, Ιωάννης αγαπημένος μαθητής, εκατόνταρχος, Ιάειρος, Χαναναία. Να γεννήσουμε μέσα μας την καρδιά της πόρνης από το τροπάριο της Κασσιανής.

Βγάλε κραυγές μέσα στις σιωπές αλλά τα λόγια να έχουν την αναζήτηση του Προσώπου Του.

"Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε, Εγώ νενίκηκα τον κόσμον" (Ιω. 16,33). Θα είναι το κολλητάρι μας η θλίψη σε αυτή τη ζωή αλλά δεν πειράζει. Χρειάζεται για να αναζητούμε τον ουρανό που μας περιμένει και δυστυχώς τον ξεχνάμε. Και μέσα στον βυθό της σιωπής θα αναζητάμε Εκείνον, δεν θα γίνει ο βυθός ο τάφος μας αλλά θα βρούμε το διαμάντι και θα βγούμε στην επιφάνεια για να λάμψει η Ανάσταση σε όλο τον κόσμο. Τότε θα ανατείλει ο ήλιος της δικαιοσύνης και στην δική μας ζωή .

Η νίκη σε κάθε θλίψη είναι ότι δεν τελείωσαν όλα! Η Ανάσταση του Κύρίου μετέτρεψε το τέλος σε αρχή και τον θάνατο σε κοίμηση.

Απαντήσεις σε ψυχολογήματα της εποχής Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής


    Αγάπη Θυσία Ηθικισμός


Διάβάζουμε στο διαδίκτυο διάφορα άρθρα του τύπου : «Βγάλε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου», «Η πολλή καλοσύνη βλάπτει», «Να αγαπάς όποιους σε αγαπάνε»

και άλλες τέτοιες ηθικολογικές «αγαπούλες» που τελικά δεν προάγουν πνευματικά τον άνθρωπο αλλά τον κλείνουν χειρότερα στον ναρκισσισμό του. Ο Σταυρός δεν υπάρχει πουθενά. Η δυσκολία , η άσκηση, η πάλη , η υπομονή , ο αγώνας δεν υπάρχουν. Να περνάω καλά χωρίς να κουνήσω το δακτυλάκι μου, όλα να μου πηγαίνουνε ωραία και να έχω τις ευλογίες του Θεού.

Ξεχνάμε όμως ότι «Τα αγαθά κόποις κτώνται και πόνοις κατορθούνται». Τίποτα δεν μας χαρίζεται ακόμα και η χάρις του Θεού που είναι δωρεά στον άνθρωπο, θέλει κόπο και αγώνα για να κρατηθεί. Θεραπεία χωρίς αγώνα δεν υπάρχει. Χρυσό μετάλλιο σε αγώνισμα με φαγοπότι από τον καναπέ δεν υπάρχει. Το μετάλλιο δεν το παίρνει ο θεατής που πίνει μπύρες παρακολουθώντας το άθλημα αλλά αυτός που στερήθηκε πολλά πράγματα.

Ας δώσουμε κάποιες απαντήσεις στα ηθικολογικά ψυχολογήματα :

    «Βγάλε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου»

Μήπως τελικά είμαι εγώ τοξικός για κάποιους άλλους; Αυτή την πλευρά θα τη δούμε κάποια στιγμή ; Γιατί να βλέπω τιξικότητα παντού ενώ μπορεί να έχω και εγώ θέμα σε σχέση με τους άλλους . Αλλά για να το δω χρειάζεται ταπείνωση. Αν όμως δε με διακρίνει πνεύμα ταπεινώσεως, τότε θα θεωρώ πάντα ότι δεν έχω εγώ το πρόβλημα αλλά ο άλλος κι εγώ θα καμαρώνω για κάποια δήθεν αναμαρτησία.

Πριν λοιπόν κοιτάξουμε τον άλλον και ανοίξουμε την σκανδάλη της γλώσσας ας κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον διαγνωστικό πνευματικό καθρέφτη μήπως αρχίζουμε και βλέπουμε κάποια πράγματα και γίνει έστω κάποια μικρή πνευματική αρχή.

    «Η πολύ καλοσύνη βλάπτει»

Τότε κακώς οι Άγιοι αγάπησαν και θυσιάστηκαν μέχρι θανάτου. Από πότε η αρετή , η αγάπη, το αγαθό μπαίνει σε μπουκαλάκια και θερμόμετρα ; Για να μην πάθει κάτι ο εγωϊσμός μου;  Η αγάπη δεν έχει τέλος , αλλιώς δεν είναι αγάπη είναι κάτι άλλο. Η καλοσύνη ως έξοδος αρετής αν της βάλεις όρια μόλις τη δολοφόνησες φρικτά. Όχι! Θα αγαπάμε μέχρι τέλους! Θα αγαπάμε μέχρι θανάτου ! Θα αγαπάμε ότι κι αν συμβεί ! Θα μοιράζουμε αγκαλιές και ας μας φτύνουν , θα αγαπάμε και ας μας βρίζουν . Δεν θα βάλουμε την ανθρωπολογική οντολογία σε μαθηματικές εξισώσεις. Δεν θα ακρωτηριάσουμε το ανθρώπινο είναι προς την φυσική του ροή για την πηγή της ζωής με φθηνές εγωιστικές καταστάσεις. Το άλλοθι της σημερινής εποχής είναι «Πρόσεξε μην πληγωθείς!». Θα αγαπώ και ας πληγωθώ, δεν με νοιάζει . Με νοιάζει που αγαπώ και αυτό αρκεί. Το τι θα κάνει η άλλη πλευρά είναι δικό της θέμα και όχι δικό μου.

Για να δούμε τι λέει ο Απόστολος Παύλος  (Α΄ΚΟΡ Δ΄12-16):  «Όταν μας βρίζουν, ευλογούμε. όταν μας καταδιώκουν, το ανεχόμαστε. Όταν μας δυσφημούν, παρακαλούμε ευγενικά. Σαν σκουπίδια του κόσμου γίναμε, όλων αποσφούγγισμα ως τώρα. Δε σας γράφω αυτά για να σας ντροπιάζω, αλλά σαν τέκνα μου αγαπητά σας νουθετώ. Γιατί και αν μύριους παιδαγωγούς έχετε στο Χριστό, όμως δεν έχετε πολλούς πατέρες. Γιατί στο Χριστό Ιησού μέσω του ευαγγελίου εγώ σας γέννησα. Σας παρακαλώ, λοιπόν, μιμητές μου γίνεστε.

    «Να αγαπάς όποιους σε αγαπάνε»

Εδώ έρχεται ο Κύριος και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. «"εάν αγαπήσετε (μόνο) όσους σας αγαπούν, τι μισθό έχετε;... Δεν κάνουν το αυτό και οι τελώνες; Και εάν δείξετε στοργή στους φίλους σας μόνο, τι εξαιρετικό κάνετε; Δεν κάνουν έτσι και οι τελώνες; Να γίνετε λοιπόν τέλειοι, όπως ο Πατέρας σας ο ουράνιος είναι τέλειος» (Ματθ. 5, 38-48).

Και τα τελευταία λόγια του Κυρίου επάνω στο Σταυρό βάζουν την ταφόπλακα στην κάθε μορφής φθηνή ηθικολογία της σημερινής εποχής «Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» (Λουκ. κγ´ 34).

Η αγάπη πάει παντού, δεν πάει μόνο στο βόλεμα γιατί τότε δεν είναι αγάπη . Είναι ο λύκος με το ένδυμα προβάτου που του αρέσουν οι αρπακτές για να βολευτεί.  Η αγάπη πάει  ακόμα στον εχθρό και στον διαφορετικό. Παει παντού και πάντα. Διαφορετικά μετατρέπεται σε ένα ηδονικό συναίσθημα που έχει μέσα του ένα φρικτό ναρκισσισμό και περιμένει ανταπόδοση για να τραφεί .

Η μαγκιά είναι να αγαπάς όπου δεν σε αγαπάνε, εκεί αρχίζει και μυρίζει αγιότητα.

Δεν μπορεί Κύριε να ανέβηκες στον σταυρό για μένα χωρίς να φταις κι εγώ να ψάχνω ανταποδοτικές αγάπες όταν η δική Σου αγάπη δεν κοίταξε ποτέ τί θα πάρει αλλά το πώς να δοθεί και με οποιοδήποτε τίμημα.

Στην Ορθόδοξη πνευματική ζωή τον Σταυρό δεν τον κόβουμε με πριόνι αλλά τον αγκαλιάζουμε και ανεβαίνουμε επάνω. Τότε η στιγμή που ακούμε τις Πύλες του παραδείσου να ανοίγουν...

«Ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη εν τω θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α΄ Ιωάν. 4, 16).

Καλό αγώνα!.

Σταυρός: Το κλειδί του Παραδείσου Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής



    Σταυρός Σταύρωση Ευθύνη Αγάπη

Οι Σταυροί στη ζωή μας είναι σκαλοπάτια για τη Βασιλεία των Ουρανών.

Δεν τους κόβουμε, δεν τους πετάμε, τους αγκαλιάζουμε ερωτικά, θεληματικά διότι η θυσία δεν είναι υποχρέωση ούτε αναγκαιότητα. Σταυρός σημαίνει ότι ο θάνατος της θυσίας γίνεται ζωή. Από τον πόνο της θυσίας δεν αναβλύζει δυσωδία θανάτου αλλά ευωδία αιωνιότητας.

Ο Σταυρός δεν υψώνεται για να μας δώσει μόνο δύναμη και παρηγοριά αλλά γιατί μας καλεί να ανέβουμε επάνω Του. Να πάρουμε την ευθύνη, γιατί μόνο επάνω στον Σταυρό τα διαλυμένα μου κομμάτια θα γίνουν πάλι μια ενότητα.
Σταύρωση σημαίνει αναστήλωση της αληθινής μου πραγματικότητας η οποία δεν είναι άλλη από το να πάρω εγώ τον πόνο σου ώστε να γίνει χαρά και για τους δύο μας.

Σταύρωση.....η πρόσκληση της προσωπικής μας ελευθερίας στα καλύτερα της. . .
Δεν είναι ο Σταυρός κατάντια , ή στάση, αλλά κίνηση με αρχή χωρίς τέλος.

Όταν αγαπάς θυσιαστικά δεν βάζεις τέλος, βάζεις απλά μια αρχή.......διότι τέλος δεν υπάρχει. Αν βάλεις τέλος σημαίνει ότι αρχή δεν υπήρξε πότε, άρα δεν αγάπησες θυσιαστικά αλλά έβαλες την αγάπη και τη θυσία σε μπουκαλάκια προσδοκίας και συναλλαγής.

Υψώνεται ο Σταυρός για να μας δείξει έναν δρόμο, μια πορεία που ξεκινάει μεν αλλά δεν σταματάει πουθενά. Πριν την Ανάσταση έχουμε τη Σταύρωση διότι η πραγματική χαρά οφείλει να περάσει από καμίνι του πόνου για να αντέξει στην αιωνιότητα. Και όταν αυτός ο πόνος σημαίνει να πεθάνω εγώ για να ζήσεις εσύ...είναι πόνος χαροποιός διότι δίνει ζωή καταργώντας τον θάνατο. Σαν να φυτρώνει τριαντάφυλλο στα κάρβουνα ένα πράγμα. Δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε τα δικά μας μικρά σταυρουδάκια αν δεν μας δώσει δύναμη ο Χριστός, που κουβάλησε επάνω στον Σταυρό όλον τον κόσμο. Κόψιμο ή πέταμα του Σταυρού σημαίνει διαζύγιο με τον Παράδεισο. Μη γένοιτο!

Κύριε βοήθησε μας , όχι να μας πάρεις τον Σταυρό αλλά να μας δώσεις δύναμη να τον κουβαλήσουμε μέχρι τέλους ώστε να γευτούμε την Ανάσταση.

Βλέπουμε τον Χριστό όπως μας βολεύει... Συντάκτης π. Σπυρίδων Σκουτής



    Kυριακή των Βαϊων Καρφιά Σταύρωση Ωσαννά Μεγάλη Εβδομάδα



Και τελικά αυτή η ψεύτικη όραση μας οδηγεί σε πνευματική τύλφωση. 

Βλέπουμε αυτό που συμφέρει τον εγωισμό μας και όχι την πραγματική αλήθεια. Συνήθως η αλήθεια ενοχλεί , πονάει, ειναι εκτυφλωτική και σε προκαλεί. Σε προκαλεί και σε προσκαλεί να αλλάξεις.

Τα βάγια γίνανε καρφιά, τα χειροκροτήματα γίνανε ραπίσματα, τα Ωσαννά γίνανε Σταυρωθήτω!. Πόσες φορές το “Δόξα τω Θεώ” έγινε “Γιατί σ’ εμένα Θεέ μου” μέσα σε δευτερόλεπτα. Πόσες φορές το “Ότι θέλει ο Θεός” θέλουμε να γίνει σύμφωνα με αυτό που θεωρούμε μέσα μας σωστό; Πόσες φορές όταν μιλάμε για θέλημα του Θεού στην ουσία θέλουμε ο Θεός να ευλογήσει το δικό μας θέλημα ;

Έχουμε λανθασμένη θέαση των πραγμάτων. Τότε οι άνθρωποι ήθελαν κάποιον επίγειο ελευθερωτή, έναν κοσμικό Βασιλιά, αλλά μόλις είδαν ότι μιλάει για ελευθερία από τα πάθη και για Βασιλεία των Ουρανών τον ανέβασαν στον Σταυρό διότι δεν πληροί τα κοσμικά κριτήρια.

Είμαστε τελικά ΙΔΙΟΙ. Οι περισσότεροι πάμε στην Εκκλησία για να μας δώσει ο Θεός υγεία, επιτυχία στις πανελλήνιες των παιδιών, καλές δουλειές, χρήματα , κοσμική ευημερία, επιτυχίες σε κάθε κοσμικό σκαλοπάτι. Σε όλα αυτά φωνάζουμε “Ωσαννα!” Χειροκροτάμε τον Χριστό. Κάνουμε δωρεές, πάμε στην Εκκλησία, κάνουμε ιδιωτικές Λειτουργίες και αρτοκλασίες αλλά μόλις ο Θεός μας δείξει τον δρόμο για τη Βασιλεία των ουρανών που περνάει κάποιες φορές και από το καμίνι του πόνου αρχίζουμε τα “Σταυρωθήτω”. Θέλουμε έναν Θεό στα μέτρα μας. Δεν μας κάνει ο Χριστός. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Ελάχιστοι είδαν τον Χριστό για αυτό που είναι και φορούν φωτοστέφανο. Οι υπόλοιποι απλά ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ να δούμε τον Χριστό για αυτό που είναι και όταν μας αποκαλύπτεται στη ζωή μας κάποιες φορές μέσα από σκληρούς τρόπους τον διώχνουμε.

Όχι αγαπητοί μου, δεν είναι ο Θεός κάποια κοσμική αόρατη δύναμη που την καλούμε όποτε γουστάρουμε για να ικανοποιεί τα κοσμικά μας σχέδια που έχουν ημερομηνία λήξης. Τέτοιος Θεός δεν υπάρχει και στην τελική, μας είναι άχρηστος, δεν τον έχουμε ανάγκη. Αν ο θάνατος είναι το τέρμα και ο Θεός ένας υπερφυσικός μου υπηρέτης, τότε δεν τον χρειάζομαι. Δεν τον θέλω. Δεν με αγγίζει. Δεν μου κάνει. Δεν μου λέει τίποτα.

Ένας Θεός όμως που είναι πρόσωπο, εραστής και νυμφίος και έχω μαζί Του προσωπική σχέση τότε τα πράγματα αλλάζουν. Θέλει κότσια η προσωπική σχέση. Έχει ευθύνη , συγγνώμη, πάλη, μάχες, πτώσεις, χαμόγελα, άσκηση, πόνο. Ποιός τα θέλει όλα αυτά; Βολεύει ένα Θεός άγαλμα που του κάνω αρτοκλασίες και φανουρόπιτες για να εξαγοράζω την εύνοιά του. 

Ο μοναδικός που “είδε” τον Χριστό για αυτό που πραγματικά είναι ήταν ο ληστής. Και αυτή η αναγνώριση τον έκανε πρώτο πολίτη του Παραδείσου.

Ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος και μας άνοιξε τις Πύλες της Βασιλείας των Ουρανών. Θα φωνάζουμε “Ωσαννά” μέχρι να σβήσει ο ήλιος, και το “Σταυρωθήτω” θα το πώ στον εαυτό μου. Τότε θα αρχίζει η παλέτα της ζωής μου να παίρνει τα χρώματα του Παραδείσου.